Het verjaardagenprobleem
Dank zij de statistiek kan je de kans op het optreden van een bepaalde gebeurtenis heel nauwkeurig uitrekenen. Dat leidt soms tot onverwachte resultaten.




Dit gaat lijnrecht in tegen onze intuïtie. In een groep van 23 personen of meer (tweelingen mogen niet meedoen, verliefde koppels wel) zou de kans groter zijn dan 50 % dat er minstens twee personen jarig zijn op dezelfde dag van het jaar...



Daarom heb ik hieronder de proef op de som gedaan. Je stelt het aantal personen in, de computer berekent eerst de theoretische kans en vervolgens gaat het programma na of het resultaat klopt.

Dat gaat als volgt: de computer geeft aan alle personen van de groep een willekeurige verjaardag. Vervolgens gaat hij na of er dubbele verjaardagen zijn in de groep.





Als je de computer lang genoeg laat rekenen, dus voldoende groepen laat genereren, zal je zien dat de theorie klopt met de praktijk. Een eventueel klein verschil is te wijten aan het feit dat een computer niet perfect overweg kan met het begrip "willekeurig".






Hoe groot moet een groep zijn opdat de kans groter zou zijn dan 50 % dat er twee personen hetzelfde getal kiezen tussen 1 en 100? Dat er twee mensen jarig zijn in dezelfde maand van het jaar? Enzovoort...


Gewapend met deze kennis kan je op een familiefeest of in een groep heel "wonderlijke" voorspellingen doen!


Terug naar het vorige menu
Statistieken:
Online: 28
Vandaag: 1.545
Laatste week: 9.981
Pagina's: 38.642.721
sinds 15 aug 2010