Waarom wil de mens terug naar de maan en naar de planeet Mars?
Na de laatste bemande maanvlucht van Apollo 17 in december 1972 werd het stil op de maan. De Amerikanen hadden de ruimtewedloop tegen de Sovjet-Unie gewonnen. De interesse voor de maan deemsterde snel weg.


In 1994 ontdekte een kleine Amerikaanse satelliet in een baan om de maan dat er in de maankraters rond de zuidpool mogelijk ijs was gevonden. En dat is natuurlijk een interessant gegeven. In 2009 werd het bestaan van water overtuigend aangetoond door de Amerikaanse sonde LCROSS.


Als de Amerikanen naar Mars willen reizen, is de maan een aardig oefenobject. Alhoewel: een reis naar de maan duurt amper enkele dagen. Heen en weer vliegen naar Mars duurt meer dan één jaar.


De beslissing om opnieuw naar de maan te gaan, heeft mogelijk ook te maken met het feit dat de Chinezen nu ook aan bemande ruimtevaart doen. En de VS kunnen zich niet veroorloven dat er zomaar een Chinees naar de maan zou gaan. Ook nu speelt prestige toch nog een rol.


In maart 2012 "voorspelde" Elon Musk, CEO van het privéruimtevaartbedrijf SpaceX, dat er binnen tien tot vijftien jaar commerciële vluchten naar Mars zouden komen, met een prijskaartje van 380.000 euro. Voorwaarde is wel dat de raket op Mars opnieuw brandstof kan tanken.


Wat een onzin. Als we de reis heen en terug zouden voltooien in één jaar, spreken we over iets meer dan 1000 euro per dag. Er zijn hotels op aarde die nu al een hogere dagprijs hanteren. En ik weet niet meteen tankstations staan op Mars.


Nog gekker zijn de plannen van de Nederlandse organisatie Mars One. Die wil in 2022 twee mannen en twee vrouwen naar Mars sturen om daar voorgoed te gaan wonen.


De gemiddelde temperatuur op Mars bedraagt -63°C.


Voorzichtige schattingen over de eerste mens op Mars spreken over 2030 tot 2040. En het zal geen Nederlander zijn ;-)


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 33
Vandaag: 617
Laatste week: 9.288
Pagina's: 38.634.392
sinds 15 aug 2010