Kan je een ster kopen???
Als vrijwilliger op volkssterrenwacht MIRA Grimbergen krijg ik soms de vreemdste vragen. Dikwijls zijn het originele vragen. Sommige hebben een heel filosofische inslag. Maar één keer was de vraag ronduit dramatisch. Jonge ouders hadden het jaar tevoren hun kindje verloren aan kanker. Zij hadden via het internet een ster gekocht en daarvoor een officieel certificaat gekregen. En met dat certificaat in de hand vroegen ze me om met de telescoop de ster van hun kindje op te zoeken...


Er bestaan op het internet een heleboel firma's die het heelal verkopen. Het klinkt onnozel, maar het bestaat wel degelijk. Met het blote oog zijn er al duizenden sterren die kunnen verkocht worden. Met een kleine telescoop kan je meer dan een half miljoen sterren zien. Onze melkweg alleen telt zo'n 100 miljard sterren. Aan 50 dollar per ster ben je dus schatrijk.


De firma's die de sterren verkopen, boeren inderdaad zeer goed. Ze zijn dikwijls rijker dan de zee diep is. Een gedeelte van dat geld gebruiken ze om advocaten te betalen die alle critici het vuur aan de schenen leggen met dure processen. Bekende mensen worden aangesproken om in ruil voor een fikse vergoeding reclame te maken voor de sterrenwinkel. Ook in Vlaanderen is dat gebeurd. Het resulteerde in een heleboel media-aandacht. Kassa kassa. Pure geldklopperij is het. Schande.


Het heelal is niet te koop. Het is van iedereen. Je kan geen ster kopen of er je naam aan geven. Zo eenvoudig is het.


Die avond hebben de ouders van het kindje bittere tranen geweend. En ik ook.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 25
Vandaag: 1.398
Laatste week: 12.166
Pagina's: 24.909.754
sinds 15 aug 2010