Hoe kan je vermijden dat de waterleiding bevriest?

Moderne weerspreuken over bevroren waterleidingen vind je hier.

Water bevriest bij 0° Celsius. Een gewone isolatie kan de bevriezing wel enkele dagen vertragen, maar is onvoldoende bij hevige of langdurige vorst. In dat geval volg je best volgende aanbevelingen op.


Zorg ervoor dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen steeds boven het vriespunt blijft. Als het niet mogelijk is een vorstgevoelig lokaal te verwarmen, kan je een elektrisch verwarmingslint rond de leiding plaatsen. Let op voor kunststofbuizen: die kunnen smelten door de warmte. Knutsel niet zelf iets in elkaar, maar doe een beroep op een vakman.


Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en leidingen in of tegen koude buitenmuren, vooral als die zijn blootgesteld aan koude wind.


Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veilig en sluit het water af. Maar vergeet niet vooraf alle leidingen leeg te laten lopen. Draai daarom alle kranen open vooraleer je de hoofdkraan dichtdraait.


Om goed voorbereid te zijn, controleer je best voor de winter of de hoofdkraan goed sluit en de leegloopkraantjes in de buurt van de hoofdkraan goed werken. Zo kom je in de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan.


HOE BESCHERM IK DE WATERMETER IN MIJN METERPUT TEGEN DE VORST?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen koude lucht in de meterput kan. Dit kan eenvoudig door een plastic folie over het deksel te leggen en dat te bedekken met een laagje aarde.


Om het risico op vorstschade nog verder te verkleinen, kan je een isolerende luchtlaag aanbrengen. Plaats 30 cm onder het deksel een tweede isolerende afdekplaat, bijvoorbeeld uit polystyreen of uit hout waartegen polystyreen is bevestigd. Hoe beter deze plaat sluit, hoe meer de koude lucht buitengesloten blijft.


Als de meterput niet te ver van de woning ligt, kan je opteren voor een elektrisch verwarmingslint. Doe dit niet als de put regelmatig onder water staat. Raadpleeg steeds een vakman.


Rotswol, sjaals of dekens bieden geen bescherming. Als zij vochtig worden, bevriezen zij ook.


WAT DOE IK ALS MIJN LEIDINGEN BEVROREN ZIJN ?

Indien er nergens in de woning stromend water is, dan is wellicht de aftakking bevroren. Ontdooi dan het gedeelte binnenshuis met een haardroger, en begin ter hoogte van de hoofdkraan. Beweeg de haardroger voortdurend heen en weer. Let op met openstaande kranen. Gebruik nooit een brander, en let op voor smeltgevaar bij kunststofleidingen.


Als de watermeter of de aftakking buiten de woning bevroren is, moet je contact opnemen met je drinkwaterbedrijf.


Ook als de binneninstallatie geheel of gedeeltelijk bevroren is, kan een haardroger goede diensten bewijzen. Vertrek aan het tappunt en zak zo af naar de hoofdkraan. Draai eerst de hoofdkraan dicht.


Als de leidingen ontdooid zijn, kan je de hoofdkraan een beetje opendraaien. Het is immers mogelijk dat er buizen gesprongen zijn, en dan zit je met waterschade als je de hoofdkraan meteen volledig open draait. Controleer dus eerst of er geen lekken zijn.


Als je er niet in slaagt om de leiding te ontdooien, zit er niets anders op dan te wachten tot het warmer wordt, en de leidingen vanzelf ontdooien. In dat geval hou je de hoofdkraan best dicht als je niet thuis bent of gaat slapen. Zo vermijd je dat eventuele lekken bij plotse dooi voor waterschade zorgen.

(met dank aan alle Vlaamse drinkwaterbedrijven voor het leveren van bovenstaande info)


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 33
Vandaag: 1.526
Laatste week: 9.390
Pagina's: 38.636.737
sinds 15 aug 2010