Waarom is sneeuw wit?

Een sneeuwtapijt bestaat uit ontelbare ijskristallen. Elk van die ijskristallen bestaat uit bevroren water. En bevroren water is doorzichtig. Waarom is het sneeuwtapijt dan wit? Sneeuwwit?


Zelfs één enkele sneeuwvlok bestaat meestal uit tientallen tot honderden ijskristallen. Onder een microscoop ziet een ijskristal er kleurloos uit. Blijkbaar is het de veelheid aan ijskristallen die de witte kleur veroorzaakt. Maar waarom?


Het antwoord vinden we bij de fysica. Het licht wordt door elke individuele ijskristal weerkaatst en gebroken in oneindig veel richtingen. Het licht wordt door buiging, breking en weerkaatsing uiteengerafeld in alle kleuren van de regenboog. Maar aangezien de lichtstralen in al die ijskristallen werkelijk alle richtingen uitgaan, combineren al die individuele kleuren weer samen tot wit.


Waarom is er geen voorkeursrichting? Elk ijskristal ziet er net iets anders uit. En ze liggen kriskras door mekaar om zo een sneeuwtapijt te vormen. Een witte lichtstraal (afkomstig van de zon of de maan) die binnenkomt aan één kant van een ijskristal, gaat er langs de andere kant weer uit in een andere richting en uitgesmeerd in verschillende kleuren. Op hun beurt gaan die lichtstralen dan weer invallen op andere ijskristallen.


Het uiteindelijk resultaat is dat het sneeuwtapijt in zijn geheel ondoorzichtig is en er "wit" uitziet.


Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 38
Vandaag: 1.269
Laatste week: 9.874
Pagina's: 38.642.095
sinds 15 aug 2010