Hoe kan ik mijn barometer ijken?

Een barometer is een prachtig instrument om het wel en wee van het weer te volgen.


Maar soms geeft die barometer heel andere waarden aan dan wat je hoort op radio of TV. Dat komt omdat de barometer geijkt moet worden.


In principe moet na de aflezing gecorrigeerd worden voor de temperatuur, de hoogte, de geografische breedte en eventuele systematische fouten. In de praktijk kan je bij een eerste aflezing de luchtdruk verifëren aan de hand van het dichtstbijzijnde weerstation of vliegveld.


Dat doe je door te surfen naar de waarnemingen van het K.M.I. voor België en de waarnemingen van het K.N.M.I. voor Nederland.


Het is wel belangrijk dat je op een kalme dag zonder veel wind uitkiest. Anders loop je het risico dat de luchtdruk van het weerstation tien km verder al verschilt van die van jouw waarnemingsplaats. Wind ontstaat immers door verschillen in luchtdruk. Een rustige hogedrukdag is ideaal om je barometer te ijken.


Je moet ook corrigeren voor de hoogte. Een luchtdruk van 1013 hPa (hectoPascal) op zeeniveau komt overeen met 899 hPa op een hoogte van 1000 meter. Voor Vlaanderen en Nederland (niet té hoog boven de zeespiegel) geldt dat een verschil in druk van één hPa overeenkomt met een hoogteverschil van 8,5 meter.


Verder moet je er voor zorgen dat de barometer geen extreme temperatuurwisselingen te verwerken krijgt. Ook airco kan je beter vermijden.


Sommige barometers werken nog met als eenheid "mm kwik". Deze eenheid kan je omzetten naar hectoPascal door het getal in mm kwikdruk (Hg) met 1,333 te vermenigvuldigen. Zo komt 760 mm Hg (760 mm Hg) overeen met 1013 hPa.


Praktisch:

Aan de achterzijde van de meeste aneroïdebarometers (dat zijn de meest voorkomende mechanische barometers) vind je meestal een instelschroef. Daarnaast staat soms "+/-" aangegeven. Met een schroevendraaier kan je de wijzer langzaam en voorzichtig bijstellen.



Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 11
Vandaag: 59
Laatste week: 9.448
Pagina's: 38.638.510
sinds 15 aug 2010