Hoe accuraat zijn tijdsbepalingen in het weerbericht?


Je hoort in het weerbericht soms spreken over "de ochtend", "vanmiddag" en "vanavond". Dat is natuurlijk niet erg duidelijk. De tijdsaanduiding bij een lange zomeravond is anders dan bij een ijskoude decemberavond om pakweg 18 uur.


Dat we in het weerbericht niet duidelijker kunnen zijn met tijdsaanduidingen, heeft veel te maken met de uitgestrektheid van België. Het begint immers niet overal op hetzelfde ogenblik te regenen. Een storing trekt dikwijls vanaf de Franse grens ons land binnen, en verlaat België pas enkele uren later (soms zelfs een dag later) richting Nederland en Duitsland. Dan maakt het een enorm verschil of je in de Kempen dan wel in de Westhoek woont.


En dus gebruiken in het weerbericht geen al te duidelijke tijdsaanduidingen. Veel meer concentreren we ons op de evolutie van het weergebeuren: "Een gebied met slecht weer trekt de volgende 24 uur langzaam van het noorden naar het zuiden".


Met behulp van radar kunnen we de doortocht van een buienlijn tot op enkele minuten nauwkeurig geven voor een welbepaalde regio. Je kan je abonneren op radarbeelden die neerslagintensiteit weergeven. Maar de interpretatie van die beelden is niet altijd even makkelijk.


Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 7
Vandaag: 101
Laatste week: 8.698
Pagina's: 38.591.313
sinds 15 aug 2010