Hoe worden voorspelde neerslaghoeveelheden berekend?

We beschikken over zogenaamde computermodellen. Dit zijn wiskundige modellen die zo goed mogelijk proberen om de atmosfeer te beschrijven voor verschillende plaatsen, hoogten en tijdstippen. Een grootschalig model (bvb. dat van het European Centre for Medium-Range Weather Forecast van Reading, kortweg ECMWF) voorspelt 10 dagen vooruit met een resolutie van 40 km. Lokale modellen zijn fijnmaziger en halen soms een resolutie van pakweg 10 km.


Maar zelfs met al die brutale rekenkracht blijft het erg moeilijk om een schatting te maken van de verwachte regenhoeveelheid. Bij frontale systemen lukt dat nog enigszins. We verwachten dan bvb. tussen 2 en 8 mm neerslag. Dat blijkt meestal goed te kloppen met de realiteit.


Maar voor (zomerse) regenbuien liggen de kaarten helemaal anders. Die buien zijn klein in omvang en verplaatsen zich snel in ruimte en tijd. Daar hebben onze computermodellen het lastig mee. We weten dat trouwens ook uit de praktijk. Op een welbepaalde plaats kan er 50 mm neerslag vallen, terwijl enkele kilometer verderop het kurkdroog blijft.


Een prognose maken van de te verwachten neerslaghoeveelheid blijft dus erg moeilijk.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 20
Vandaag: 1.435
Laatste week: 9.484
Pagina's: 38.753.325
sinds 15 aug 2010