Kun je jezelf voorbereiden op de felle zon?

Zonnen is in. Tegenwoordig moet je bruin van je vakantie terugkomen. En om dat doel te bereiken, gaan sommige mensen bijna letterlijk door een vuur. Het gevolg: verbranding, brandwonden, huidkanker.


Om de kracht van de zonnestralen weer te geven, is het begrip "UV-index" ingevoerd. De UV-index is een getal dat het effect van de sterkte van de zonnestraling op de onbeschermde huid weergeeft. De UV-index hangt in de eerste plaats af van de hoogte van de zon boven de horizon. Maar ook de hoeveelheid stof in de atmosfeer, de luchtvochtigheid en de dikte van de ozonlaag spelen een rol.


Het is een misverstand te denken dat de UV-index afhankelijk is van de temperatuur. Het is best mogelijk om op een koele lentedag veel sneller te verbranden dan op een drukkend hete zomerdag.


In de zuiderse landen is de UV-index nog veel hoger dan bij ons in Vlaanderen. De zon staat er 's middags immers nog hoger aan de hemel dan bij ons.


Mensen met een gevoelige huid (zeer lichte huid, sproeten, ros of lichtblond haar, lichte ogen) doen er goed aan zonnecrème met een extra hoge beschermingsfactor te gebruiken. Vermijd de zon tussen 11 en 16 uur. Blijf zeker niet stilzitten in de zon, maar beweeg. En kijk extra uit op het water, aan het strand en in de bergen, want daar kan de zon nog harder branden.


Het heeft geen zin je huid vooraf te laten "wennen" aan de zon. De crèmes die bruin maken zonder zon betekenen absoluut niet dat je vanaf dan de felle zon kan trotseren. En denk er aan dat je ook bruint bij lichtbewolkt weer.


Vooral kinderen moeten afdoende beschermd worden tegen de gevaarlijke UV-stralen van de zon.


Hier kan je de UV-index voor Ukkel raadplegen.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 31
Vandaag: 575
Laatste week: 9604
Pagina's: 38640733
sinds 15 aug 2010