Waarom gebruiken we de zomertijd niet het hele jaar?
Een terechte vraag. Twee maal per jaar (tijdens het laatste weekend van maart en tijdens het laatste weekend van oktober ) moeten we nu het uur aanpassen. En dat zorgt voor een heleboel ellende. Ik denk dat iedereen dat al aan den lijve heeft ondervonden. Als we niet aan onze klok moesten prutsen, zouden er veel minder misverstanden en slechte afspraken zijn.


Op Twitter organiseerde ik polls in 2016, 2017, 2018 en 2021. Ruim drie kwart van de deelnemers wou altijd dezelfde tijd. Opvallend: in 2016 was nog 55% gewonnen voor continue, dubbele zomertijd. In 2017 nog maar 50%, terwijl het aantal mensen dat altijd wintertijd wou, was gestegen. In 2018 en 2021 was een meerderheid gewonnen voor permanente wintertijd.









Persoonlijk denk ik dat veel mensen altijd zomertijd kiezen omdat ze het woord "zomer" zien... Ik kan je verzekeren dat ook bij altijd wintertijd er hittegolven zullen zijn. Het zou beter zijn om in plaats van wintertijd te praten over standaardtijd.


De zomertijd is in werkelijkheid een dubbele zomertijd. In feite zouden we moeten gelijklopen met de Britse klok, want we bevinden ons in de tijdszone van de meridiaan van Greenwich. Men spreekt over UTC, het voormalige Greenwich Mean Time. De woorden "middag" en "middernacht" verwijzen daar trouwens nog naar. Middag is het midden van de dag, en middernacht is het midden van de nacht.


's Winters lopen we nu een uur voor op de klok van Greenwich, en tijdens de zomertijd doen we er zelfs twee uur bij. Middag (het ogenblik waarop de zon het hoogst aan de hemel staat) valt dan rond 13.45 uur. Het midden van de nacht is verschoven naar ongeveer 1.45 uur 's ochtends.





Precies dat maakt het moeilijk om ook 's winters een echte (dubbele) zomertijd te gebruiken. Als we niet zouden omschakelen naar wintertijd (standaardtijd), komt de zon op 1 december pas op rond 9.25 uur. Op 1 januari zou je moeten wachten tot 9.45 uur vooraleer de zon tevoorschijn komt. Op 1 februari verschijnt de zon aan de Ukkelse horizon rond 9.20 uur.


Geef toe, de ochtend zou met continue dubbele zomertijd wel heel lang donker blijven en dat kan niet de bedoeling zijn. Maandenlang moeten de kinderen in complete duisternis naar school. Wie om 7 uur 's ochtends naar het werk vertrekt, moet van september tot april het licht van fiets of auto opzetten.


We hebben daglicht nodig om wakker te worden. Met continue dubbele zomertijd zullen de meeste mensen gedurende meer dan 4 maanden in het donker moeten opstaan. Dat is niet gezond. De chronobiologie is daar heel duidelijk over. Ter informatie: in 2017 ging de Nobelprijs voor Geneeskunde naar drie chronobiologen.


De combinatie van duisternis en mist vergroot de kans op zware ongevallen. De ochtendmist blijft immers een uur langer hangen.


En dan komt er natuurlijk nog bij dat met dubbele zomertijd 's zomers de nachten heel laat beginnen. Het nachtlawaai begint en eindigt dus later. Jonge kinderen moeten naar bed bij klaarlichte dag en in verzengende hitte. De avondspits valt op het heetst van de dag en veroorzaakt ernstige ozon-overlast.


Persoonlijk vind ik het hele gedoe van zomertijd en wintertijd een gemiste kans. In 1977 werd de dubbele zomertijd ingevoerd om energie te besparen. Studies hebben ondertussen al aangetoond dat er geen energiebesparing is. Mijns inziens zou het veel beter zijn om het hele jaar door de wintertijd als standaardtijd te behouden, maar om de mensen toe te laten in de zomermaanden een uur vroeger te komen werken. Je mag dus kiezen of je vroeg of laat gaat werken. Op die manier verloopt de ochtendspits en de avondspits veel meer gespreid. Minder files, minder vervuiling, en heel veel tijd en geld bespaard…


In de tropen is er het hele jaar door dagelijks ongeveer evenveel dag en nacht. Niemand in die regio die de duisternis een uur later wil laten beginnen.


Veel meer informatie over de dubbele zomertijd vind je hier.

Nog meer info: www.astro.oma.be/nl/zomer-of-wintertijd-de-koninklijke-sterrenwacht-van-belgie-informeert/ en www.mira.be/artikels/knoeien-met-de-tijd-tussen-zomer-en-wintertijd


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 32
Vandaag: 1.401
Laatste week: 9.945
Pagina's: 38.642.392
sinds 15 aug 2010