Zonnepanelen 2009 - 2019

Zonder energie geen warmte, geen comfort, geen moderne levenskwaliteit. Maar er zijn grenzen aan de groei en de aarde krijgt het moeilijk om onze energiehonger te stillen. De beste manier om energie te besparen, is doodgewoon minder energie te verbruiken. Op 9 september 2008 werd het contract met de zonnepanelenfirma getekend. Dit is het verslag van ons groot zonnepanelenavontuur...




(9 november 2019)           De kinderen zijn het huis uit en dus staan er veel kamers leeg. Tijd voor een nieuw avontuur. Vandaag verhuizen we naar een appartement. Zonnepanelen zijn daar niet. Maar wel warmtepompen en driedubbel glas.



(11 oktober 2013)           Zonnepanelen zijn een investering op lange termijn. Sinds 2009 hou ik dagelijks onze opbrengst bij.


Er waren zonnige dagen, sneeuwdagen, dagen met ijs, dagen zonder zon, ... maar het tellertje bleef volhouden.


En vandaag, nog geen vijf jaar later, halen we de kaap van 20.000 kWh.


Leve de zon. Ook al heeft ze dit jaar in totaal niet zoveel geschenen als de andere jaren. Dat is niet de schuld van de zon. Het is de schuld van het weer. Van de weerman. Van mezelf. Dus.



(5 februari 2012)           Het heeft eergisteren gesneeuwd. Exit zonnepanelen dus. En dan doet het veel pijn om de winterzon te zien schijnen.

Gewapend met een gummizwabber ben ik vandaag dus in onze twee dakramen gaan staan om de sneeuw wat weg te schuiven. En dat is wonderwel gelukt. De sneeuw bleek (ondanks de vrieskou) heel losjes op de panelen te liggen.



(23 oktober 2011)           Na een ongelooflijk zonnige lente en een sombere zomer schijnt de zon in het najaar weer volop. Ik zit hier samen met mijn vrouw aan de ontbijttafel, we drinken nog een tasje koffie en kijken gebiologeerd naar de Sunny Beam.

Want die staat op 11.999,99 kWh.

Ik weet het, het is onnozel. Maar sinds we zonnepanelen hebben, gaan we veel bewuster om met energie. En volgen we dag na dag de prestaties van de zon. De maand oktober heeft ons al gouden herfstweer bezorgd. En nu, op deze zonnige zondag, halen we - NU - ons twaalfde groencertificaat.

Het wordt een prachtige herfstdag ;-)



(4 december 2010)           Sinds maandag 29 november 2010 ligt er sneeuw en ijs op de zonnepanelen. En dat merk je... Vandaag was er veel wind en is er wat sneeuw weggewaaid.



(7 november 2010)           Dit jaar schijnt de zon minder uitbundig dan in 2009. Vorig jaar zijn we begonnen op 31 januari en haalden we nog een jaartotaal van 4257,75 kWh. Ik schat dat we in 2010 ongeveer 4000 kWh zullen halen.

Gisteren bereikten we een groot totaal van 8000 kWh en is kunnen we ons achtste groencertificaat aanvragen. Leuk ;-)



(30 januari 2010)           We hebben onze zonnepanelen nu exact een jaar. Vanavond dus gekeken hoeveel kWh we geoogst hebben. Van 31 januari 2009 tot en met 30 januari 2010 leverden onze zonnepanelen 4257,75 kWh. Niet slecht ;-)



(27 november 2009)           We hebben al 4072 kWh op de teller staan. Het vierde groencertificaat is betaald. Reken je even mee? Vier groencertificaten van 450 euro... dat wil zeggen dat we dit jaar al 1800 euro hebben terugverdiend.



(2 oktober 2009)           De tijd staat niet stil. Ondertussen is ons derde groencertificaat al gestort. De zon is dit jaar heel gul. Waarschijnlijk halen we tegen eind 2009 meer dan 4000 kWh.



(28 juni 2009)           Goed nieuws van de groencertificaten: ons eerste bedrag van 450 euro is zonet gestort! En vorige week gingen we vlotjes over de 2000 kWh en heb ik dus de aanvraag ingediend voor een tweede groencertificaat. Op 24 juni 2009 haalden we een nieuw record: 28,3 kWh. Als alles meezit, moet het mogelijk zijn om op een dag 30 kWh te halen.



(5 juni 2009)           Vandaag kregen we van de VREG via mail de nodige informatie om in te schrijven op de databank van de VREG. Nu kunnen we dus groencertificaten aanvragen voor elke 1000 kWh die de zonnepanelen opgewekt hebben. Die groencertificaten kunnen we verkopen aan onze netbeheerder tegen de prijs van 450 euro. Ik verwacht dat we tegen eind juni al 2000 kWh zullen hebben. Dat is dus 900 euro! Benieuwd hoe lang het zal duren eer we dat geld ook effectief in handen zullen hebben.



(14 mei 2009)           Vandaag hebben we bericht gekregen dat we een gemeentelijke subsidie ontvangen voor de zonnepanelen. Goed voor 500 euro. Ondertussen realiseren we topdagen met onze installatie. Het is duidelijk dat de lente en de zomer dé periodes zijn om elektriciteit van de zon te oogsten. Zelfs bij druilerige regendagen halen we vlotjes onze kiloWattuurtjes binnen.



(30 april 2009)           Zonnepanelen zijn fan-tas-tisch. Elke dag volgen we hier thuis met spanning (letterlijk en figuurlijk) de zonneschijnduur. De voorbije maanden is de zon geleidelijk harder en langer gaan schijnen. Het hoogst geproduceerde vermogen was 3820 Watt. Ons voorlopig rekord is 24 april 2009: toen haalden we 25,8 kWh. Gisteren namen we de kaap van 1000 kWh, bijna exact drie maanden na onze zonnestart op 31 januari 2009. Nu dus de administratieve molen weer laten draaien voor ons eerste groencertificaat. Leve de zon!

Ondertussen hebben we papieren van de gemeente gekregen om de gemeentelijke subsidie-aanvraag te kunnen finaliseren.



(2 februari 2009)          Een zeer grijze dag vandaag zonder ook maar het minste spoor van de zon. En toch behalen we nog 1,1 kWh.


(1 februari 2009)          Vandaag een wisselende bewolking en dus een minder grote opbrengst. Spannend om alles te volgen. Vandaag wonnen we 8,35 kWh. We kunnen alles in real time aflezen op een draadloos toestelletje (zie film), de Sunny Beam (zie foto). Daarop verschijnt het geproduceerde vermogen, de totale hoeveelheid energie die je die dag al hebt gespaard. Alles wordt bovendien ook grafisch voorgesteld, en je kan de gegevens van de voorbije 31 dagen opvragen (zie film).

Ik ben nu wat software aan het schrijven om de gegevens ook in mijn site te kunnen verwerken. Zulke systemen bestaan al, maar ze vereisen blijkbaar dat je PC continu aanstaat. En dat lijkt me in tegenspraak met de idee om spaarzaam om te springen met energie.



(31 januari 2009)          Sinds vandaag is de zon nog wat meer mijn grote vriend geworden. Om 14.15 uur hadden we al 12,6 kWh getankt. Uiteindelijk klokten we af op 15,1 kWh. Het was wonderbaarlijk om te zien hoe al bij de eerste zonnestralen er stroom werd geproduceerd.

Ons dak staat ietwat naar het zuidoosten georiënteerd en dus bereikten we al voor de middag ons maximaal vermogen, ongeveer 3000 Watt. De teller van onze elektriciteitsmeter liep inderdaad achteruit. Thuis was iedereen uiterst enthousiast.

Ik zal de volgende weken en maanden nog meer onder druk staan om zonnig weer aan te kondigen ;-)



(30 januari 2009)          Goed nieuws. We kunnen blijkbaar nu toch de capaciteit van de zonnepanelen volledig gebruiken. De voorbije weken was daar onduidelijkheid over ontstaan (zie ook hieronder).

Wat problemen gehad met het weer - het was te verwachten, natuurlijk. Door de kou is het leien dak 's ochtends bevroren. Zo'n bevroren leien zijn onhandelbaar. En dus moeten de dakwerkers wachten tot alles wat is opgewarmd. Bovendien worden de panelen horizontaal geplaatst (zie foto) en daardoor zijn de dakwerken wat complexer. Maar nu lijkt het toch aardig te lukken. Mogelijk drinken we morgen elektriciteit van de zon!

Meer foto's van het hele project vind je hier.



(26 januari 2009)           Eindelijk. Vandaag zijn de werkzaamheden begonnen. En we hebben geluk: het wordt een droge week.



(18 december 2008)          Vandaag hebben we het officiële antwoord van de gemeente ontvangen. De aanvraag is goedgekeurd. Ik moest wel de nodige papieren gaan afhalen op het gemeentehuis.

In de papieren staat dat we nog minimaal 25 dagen moeten wachten alvorens we met de werken mogen beginnen. En minstens 8 dagen voor de aanvang van de werken moeten we de gemeente schriftelijk verwittigen.

Tussen de (goedbedoelde) wil van de overheid om alternatieve energie te promoten en de praktijk staat een huizenhoge administratieve muur.



(11 december 2008)          IK HAD HET MOETEN WETEN. Nu alle administratieve beslommeringen eindelijk achter de rug zijn, blijkt het onmogelijk om nog dit jaar de zonnepanelen op het dak te krijgen. De leverancier heeft het te druk, de dakwerkers zijn dit jaar niet meer beschikbaar, tussen Kerstmis en Nieuwjaar wordt niet gewerkt. En het weer zou wel eens té slecht kunnen zijn ;-)

We worden nu geconfronteerd met een nieuw probleem. Vanaf 2009 mag een installatie niet meer dan 16 Ampère piekvermogen produceren, hebben de stroombazen bepaald. Onze installatie zit daar in de zomer mogelijk boven. Er zijn nu drie mogelijkheden:

1) we kiezen voor een kleinere installatie
2) we antidateren de papieren
3) we laten het teveel aan stroom op piekmomenten wegknippen

Mogelijkheid 1 betekent dat we de hele procedure moeten herstarten. De hele administratieve molen mag dan weer drie maanden malen... De tweede mogelijkheid is waarschijnlijk typisch Belgisch, maar niks voor ons. En dus kiezen we voor mogelijkheid drie. Op zomerse piekdagen zullen we "teveel" stroom produceren, stroom die dan vakkundig wordt weggesmeten. Alstublieft dankuwel. Ik dacht dat we in Vlaanderen, in België, in Europa voorrang zouden geven aan alternatieve, milieuvriendelijke energiebronnen. Niet dus. Het is vanaf 2009 verboden om er (te) veel te produceren. Hoe is het mogelijk...

Als alles goed verloopt, liggen de zonnepanelen in de loop van februari 2009 op ons dak.



(4 december 2008)          Vandaag een telefoontje gekregen dat alle administratieve stukken nu binnen zijn bij het gemeentebestuur. Als alles goed gaat, wordt er beslist op 8 december 2008. Ik ga uit van een positieve beslissing... Enfin, het is nog niet het einde van de lijdensweg, want na het advies moet alles administratief nog in orde gebracht worden door de gemeente.

Kijk onderaan deze pagina, stel vast dat de aanvraag is gedaan op 26 september 2008.

Het gaat hier dus niet om een wapenvergunning maar wel degelijk om een aanvraag om zonnepanelen op het dak te leggen en de alternatieve energie te promoten.

(diepe zucht)



(18 november 2008)          Het wordt eentonig... we hebben nog altijd geen toestemming gekregen om zonnepanelen op ons dak te plaatsen. Sinds enkele dagen is het paneel met de bouwaanvraag voor ons huis verdwenen. Vandaag belde ik naar de gemeente, want op 28 oktober 2008 hadden ze me verzekerd dat half november alle administratieve beslommeringen achter de rug zouden zijn.

Niet waar dus... Vandaag wist men me te vertellen dat het onderzoek nu weliswaar is afgesloten, maar dat het dossier nu is overgemaakt aan de Vlaamse administratie. En dat het nog zeker veertien dagen zou duren eer er antwoord zou komen. Ik begin stilaan te twijfelen dat de zonnepanelen er dit jaar zullen komen.

Men schijnt te vergeten dat sinds de oorspronkelijke aanvraag (26 september 2008) we al de helft van het totale bedrag van de voorziene werken hebben betaald. Dat kan niet anders, want je moet een dossier indienen waarbij je aangeeft wie de zonnepanelen zal leggen, enzovoort. Ik vind het niet normaal dat je zo'n groot bedrag moet ophoesten en dan bijna drie maand moet wachten terwijl de administratieve molen heel langzaam maalt.

Als je in Vlaanderen een 4x4-voertuig koopt, duurt het dan ook drie maanden eer de administratie je toelaat om met dat voertuig rond te rijden? Nee. Nochtans is zo'n 4x4 ontzettend vervuilend en creëert hij milieuproblemen. Zonnepanelen lossen milieuproblemen op. Dit is echt de wereld op zijn kop. Ik begin zo stilaan behoorlijk boos te worden.



(28 oktober 2008)          Geduld is een schone deugd. Als alles goed gaat, zouden we midden november de officiële toestemming krijgen om te starten met de zonnepanelen.



(12 oktober 2008)          De aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning prijkt nog steeds voor ons huis. De buren hebben ondertussen een aangetekend schrijven gekregen met de melding dat we zonnepanelen willen plaatsen. De postbode is de brieven in een extra ronde speciaal komen rondbrengen. Enfin, de administratieve molen draait dus op volle toeren. Je dacht dat het overschakelen op alternatieve energie werd aangemoedigd? Voor de administratie is het in elk geval een heleboel extra werk... En wij wachten nog steeds geduldig.



(2 oktober 2008)          Er staat nu een paneel (70 x 50 cm) voor ons huis. Het is een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning. Tegelijkertijd moeten we 30 euro administratiekosten betalen. We hadden bij de bouwaanvraag nochtans gehandtekende verklaringen bijgevoegd van onze buren dat ze geen bezwaar maakten tegen de zonnepanelen.



(26 september 2008)          Vandaag heb ik de bouwaanvraag ingediend bij de gemeente. Een eerste onverwachte hindernis duikt op. De wetgeving blijkt net veranderd. Voor huizen in een verkaveling duurt de administratieve afhandeling nu veel langer. In plaats van het overschakelen op alternatieve energie aan te moedigen, maakt men voor veel burgers de administratieve rompslomp juist veel groter. Ik hoop dat we de installatie kunnen afronden voor het jaar 2008 voorbij is...


Terug naar vorige pagina

Statistieken:
Online: 29
Vandaag: 493
Laatste week: 9.263
Pagina's: 38.634.057
sinds 15 aug 2010