Zonnepanelen 2017

Tweeten

In 2008 zijn Hilde en ik op zoek gegaan naar alternatieve energie. Voor de auto was er een gezonde oplossing. Kleine windturbines bleken niet rendabel en zo kwamen we uit bij zonne-energie. Een zonneboiler vereiste teveel breekwerk maar zonnepanelen leken wel haalbaar.

We hebben gekozen voor 32 mē, in totaal 25 panelen met een geschatte opbrengst van 3700 kWh per jaar (foto's). Ons dak heeft een helling van 45 graden en is gericht naar het zuidzuidoosten. Met de huidige wetgeving (subsidies, belastingaftrek, groene stroomcertificaten, ...) is de installatie afbetaald na ongeveer 10 jaar (volgens kenners waarschijnlijk zelfs na kortere tijd). Alles wat de zonnepanelen daarna opleveren, is pure winst.

Hier is een film over het toestelletje dat we gebruiken om alles te volgen en hier lees je het verslag van ons groot zonnepanelenavontuur.

Een analyse van het aantal uren zonneschijn/dag voor de verschillende maanden van het jaar vind je hier.

Op de grafiek hierboven kan je de daggegevens volgen. Door met de muiswijzer over de grafiek te gaan, kan je de juiste waarde voor elke dag aflezen.

Op de grafiek vind je rechts boven ook de maandelijkse opbrengsten.

De opbrengsten van de voorbije jaren vind je hier.

Op het filmpje rechts kan je zien wat er gebeurt als je meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt op een bepaald moment. Het is in feite heel eenvoudig: op dat moment lever je stroom aan het openbaar net en loopt je elektriciteitsmeter dus achteruit. Toen ik het filmpje opnam, genoten we even van een opklaring en produceerden we 2100 Watt.

Terug naar beginpagina
Statistieken:
Online: 26
Vandaag: 1.397
Laatste week: 12.165
Pagina's: 24.909.746
sinds 15 aug 2010