Nieuws 2016


(31 december 2016)           De klimatologische dienst van het K.M.I. publiceerde een voorlopig overzicht van het weer in 2016.


2016 was een relatief normaal jaar. Enkel de gemiddelde windsnelheid was opvallend laag. Vooral in december 2016 was het erg rustig.


In 2016 bedroeg de gemiddelde temperatuur in Ukkel 10,7°C (normaal: 10,5°C). In Ukkel waren er 6 tropische dagen, 97 warme dagen en 25 zomerdagen.


Er viel in Ukkel in totaal 942,3 mm neerslag, iets meer dan de normale waarde (852,4 mm). De eerste helft van het jaar was zeer nat, de tweede helft erg droog. Koksijde was het droogste waarnemingsstation met 441,3 mm. Grootste neerslagtotaal was voor Mont-Rigi (Weismes) met 1535,3 mm.


De zon scheen in totaal 1571 uur 46 min (normaal 1544 uur 35 min). December 2016 was een erg zonnige maand, goed voor een plaats in de top-10 van zonnigste decembermaanden sinds het begin van de zonnewaarnemingen in 1887.

(met dank aan Robby Plattiau van het K.M.I.).





(1 december 2016)           De weerkundige herfst van 2016 verliep al bij al vrij normaal. Opvallend was wel dat de gemiddelde windsnelheid laag was. Een heel rustige herfst dus.

Bron: K.M.I.



In vergelijking met het binnenland kreeg de kust in de herfst meer zon maar ook meer regen. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet.

Het zeewater is in de herfst het warmst. Het contrast met de bovenluchten is dan het grootst en dat triggert extra buien. Het is een gekend herfstfenomeen.

De storingen die ruwweg van west naar oost over ons land trekken, hebben dan weer de neiging om te vertragen over het binnenland. Ze moeten immers het Ardens reliëf over en dat gaat niet zo makkelijk. Aan zee is die hindernis er niet en dus schuiven de wolken dikwijls vlot over de kust en komen vervolgens tot stilstand boven het binnenland, waar ze het zonlicht belemmeren.





(20 november 2016)           Zoals verwacht vandaag de eerste herfststorm van het seizoen. Bron: K.M.I.







(16 november 2016)          

Klimaatconferentie COP22 in Marrakech: de laatste kans?


Artikel geschreven n.a.v. de klimaatconferentie COP22 in Marrakech in 2016


De Verenigde Naties houden jaarlijks een grote conferentie waarin alle landen van de wereld proberen afspraken te maken om het klimaat niet te fel te laten opwarmen. Dit keer is Marrakech van 7 november tot 18 november 2016 het klimaatcentrum van de wereld. COP staat voor "Conference of the Parties".


Je zou denken dat de wetenschappers en politici van alle landen nu wel overtuigd zijn dat we het klimaat van de aarde niet teveel mogen uitdagen. Maar niets is minder waar. Economie en ecologie gaan moeilijk samen. En bovendien: als het over het weer en het klimaat gaat, heeft iedereen zo zijn gedacht. Neem dat maar van mij aan...


Niet ongestraft de aarde uitdagen

Natuurlijk is de inzet ontzettend groot. Voor het eerst sinds het bestaan van de mens beseffen we dat er grenzen zijn aan de groei. Het rapport van de Club van Rome (1972) en het Brundtland-rapport (1987) waren de eerste lichten die op rood sprongen na een lange en intense consumptieperiode. We konden niet ongestraft de aarde blijven uitdagen. Grondstoffen bleken niet oneindig. We moesten rekening houden met de generaties die na ons kwamen. Duurzame ontwikkeling: een toverwoord dat anno 2016 meer dan ooit op de agenda van de wereldleiders staat.



Wetenschappers ontdekten de voorbije decennia dat klimaatwijzigingen geleidelijk meer en meer beïnvloed werden door menselijk handelen. Oorzaak? Onze westerse levensstijl die de aarde in snel tempo opsoupeert. Dat kan dus niet. Enfin, het kan natuurlijk wel, maar we vergeten dat wij mensen niet los van de aarde staan. Op een bepaald ogenblik heeft de aarde er genoeg van en krijgen wij de rekening gepresenteerd. Dat moment lijkt met rasse schreden te naderen. De aarde krijgt stilaan koorts. Het jaar 2016 zal waarschijnlijk het record van 2015 als het warmste jaar op aarde sinds het begin van de metingen breken.

Het heeft lang geduurd vooraleer we een goed overzicht kregen van de toestand van onze aarde. Waarnemingen vanop de grond zijn dikwijls gekleurd door lokale omstandigheden (o.a. ontbossing en verstedelijking). Moeilijk om dan gegevens te vergelijken, zeker als niet alleen de waarnemingsomstandigheden maar ook het observatiemateriaal zelf wijzigen in de tijd. Pas met de komst van milieusatellieten kregen we een duidelijk, globaal beeld.


Verandering

De zeespiegel stijgt - dat staat als een paal boven water. Niet het waterijs van de noordpool is daarvoor verantwoordelijk: de wet van Archimedes is duidelijk. Het feit dat er meer zee-ijs rond de zuidpool is, doet ook niet terzake. De stijging van de zeespiegel wordt vooral veroorzaakt door de thermische uitzetting van water. Als iets warmer wordt, zet het uit. Ook het warmere oceaanwater neemt op die manier een groter volume in. En daarnaast is er smeltend landijs van Groenland en van een heleboel gletsjers over de hele wereld.

De gevolgen van de klimaatwijzigingen zijn velerlei en niet altijd makkelijk te interpreteren. Bovendien kan je nooit een individueel feit toeschrijven aan het veranderende klimaat. Het klimaat wordt gemeten over een periode van 30 jaar, een enorm lange tijd. Een dagrecord, een storm, een overstroming, op zich is daar niks mis mee. Maar we zien dat geleidelijk aan de frequentie van een aantal fenomenen toeneemt. Bij ons gaat het dan over meer hittegolven, minder perioden met grote vrieskou, minder sneeuwbedekking.


Natter

Met supercomputers kunnen we situaties doorrekenen naar de toekomst. Let wel: dergelijke computermodellen berekenen geen individuele gebeurtenissen (zelfs tien dagen vooruitkijken is in dat verband al heel moeilijk).

Als we klimaatsimulaties maken, veralgemenen we in de ruimte en in de tijd. En dan blijkt dat de toekomst voor de Lage Landen natter wordt in de winter. 's Zomers wordt het droger, maar als het regent, regent het harder. Het aantal koudegolven blijft verminderen in de 21ste eeuw. Het zal dikwijls "warm zijn voor de tijd van het jaar". En vooral: de zeespiegelstijging blijft langzaam doorgaan.


Onzekerheden en uitroeptekens

De processen die verantwoordelijk zijn voor het verwarmde klimaat, zijn heel complex. Niet alleen koolstofdioxide is een boosdoener. Waterdamp is het belangrijkste broeikasgas. We weten niet hoe die waterdamp zich zal gedragen in een veranderende wereld. We weten ook niet hoe de wolken zullen reageren op een warmere aarde: meer lage wolken of meer hoge wolken. We hebben er ook geen idee van hoe de zon (de motor van het weer en het klimaat) zich zal gedragen in de toekomst. En wat is de invloed van de kosmische straling op de wolkenvorming?

Er is nog een heel grote onbekende: we weten niet met hoeveel mensen we zullen zijn in het jaar 2100. Zijn we dan met 8 miljard? Of met 15 miljard mensen? Of met 25 miljard mensen? En gebruiken die enkel steenkool, bruinkool en olie als energiebronnen?

Ook de computermodellen die men gebruikt om de toekomst van het klimaat te berekenen, zijn verre van perfect. Ze kunnen het verleden perfect modelleren. Maar ze voorspellen allemaal net andere toekomsten, die verder uit mekaar lopen naarmate de tijd verstrijkt.

De onzekerheden in het hele klimaatdebat worden soms vergoelijkt. Wetenschappers zijn opgeleid om te spreken in kanstermen en vraagtekens. Maar daar hebben politici en paniekzaaiers geen boodschap aan. Zij zijn gewoon om te communiceren in uitroeptekens, in makkelijke slogans. Precies dat zorgt dikwijls voor onnauwkeurigheden in de communicatie.

Daarbij komt dat de media niet tuk zijn op verhalen met onzekerheden. De pers gaat steevast op zoek naar de uitersten, omdat die veel confronterender werken bij het grote publiek. Op die manier wordt de ingewikkelde wik-en-weeg-klimaatwetenschap gereduceerd tot een welles-nietesspelletje waarbij de Grote Woorden niet worden geschuwd.


Niet afhaken

Resultaat van al die doemscenario's is dat heel wat mensen afhaken. En dat is erg jammer. Want niets doen om de milieuverloedering te stoppen, is zowat het domste wat je kan doen. Teveel paniek zaaien werkt averechts. Mensen gaan (in afwachting van het einde van de wereld) enkel nog maar aan zichzelf denken, "want er is blijkbaar toch niks meer aan te doen".

Fout. Het is mijn stellige overtuiging dat we tesamen met nieuwe wetenschap en technologie onze toekomst zelf kunnen bepalen. We moeten dan inderdaad wel bij onszelf beginnen. Op dit ogenblik zijn we zeer goed in het doorschuiven van de zwarte piet naar iemand anders. Als we nu eens beginnen met onze eigen stoep schoon te vegen, dan is heel de straat proper. Niet alleen de politici moeten hun werk doen: we zullen allemaal moeten helpen.

Anders omgaan met mobiliteit. Fietsen. Het openbaar vervoer. Niet sneller dan 90 km/h (ook op de ring rond Brussel...). Meer consuminderen. Geen goedkope vliegtuigreizen naar exotische bestemmingen. Geen verloning met bedrijfswagens en brandstof. Meer bossen. Kraantjeswater. Minder vlees. Een extra wintertrui. Groene energie. Meer isolatie. Geen airco. Thuiswerken. Vakantie in eigen land. Veel voorgestelde maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid en voor de portemonnee.



In feite kan je het hele klimaatvraagstuk terugbrengen tot de verhouding noord-zuid. Als die ongelijkheid wegvalt, worden we allemaal beter. En de aarde ook.


TIP: De vorige COP-vergaderingen vonden plaats in Berlijn, Genève, Kyoto, Buenos Aires, Bonn, Den Haag, Marrakesh, New Delhi, Milaan, Buenos Aires, Montreal, Nairobi, Bali, Poznan, Kopenhagen, Cancún, Durban, Doha, Warschau, Lima en Parijs. Misschien eens overwegen om wat minder te reizen en wat meer te vergaderen via het internet?





(30 september 2016)           De voorbije maand september was zeer zacht (top 5 van zachtste septembermaanden sinds het begin van de waarnemingen in 1833), zonnig en droog. September 2016 was zonniger dan juni en juli 2016.

"De seizoenen schuiven op", hoor je dan wel eens zeggen.


Het is inderdaad opmerkelijk dat het zomerseizoen in 2016 vrij laat op gang is gekomen. Dit jaar was september warmer dan juni.
Maar meteen veralgemenen en alle seizoenen laten opschuiven in vergelijking met vroeger, lijkt me veel te kort door de bocht.


Ons klimaat is aan het veranderen, daar is vrijwel iedereen het over eens. Op mijn klimaatpagina's kan je zien hoe alle maanden en alle seizoenen nu gemiddeld gesproken een stuk warmer zijn dan in de 19e en in de 20ste eeuw.


Maar natuurlijk blijft de zee ons klimaat beïnvloeden. Het enorme water-reservoir warmt 's zomers maar heel langzaam op. Ook lang na de hoogste stand van de zon aan de hemel (rond 21 juni) blijft het water verder opwarmen. Dat zorgt voor een duidelijke asymmetrie in de temperatuurcurven tussen bijvoorbeeld maart en september.


De zon staat in maart en in september ongeveer even hoog aan de hemel. Maar voor maart bedraagt de gemiddelde temperatuur in Ukkel 6.8°C. De gemiddelde maandtemperatuur voor september is 14.9°C. Een verschil van acht graden!


In april bedraagt de gemiddelde maandtemperatuur 9.8°. Zelfs in mei (13.6°C) is het gemiddeld gesproken minder warm dan in september!


Hetzelfde fenomeen doet zich trouwens ook voor in de wintermaanden. Het is heel normaal dat de winter dikwijls maar goed op gang komt in januari, of zelfs in februari.


De seizoenen zijn dus niet aan het opschuiven. Seizoenen zijn een gevolg van de schuine stand van de aardas ten opzichte van het vlak waarin we rond de zon draaien. Ook vroeger viel de warmste dag en de koudste dag van het jaar gemiddeld gesproken niet samen met het begin van de zomer en de winter.





(4 juli 2016)           Van 2 tot 8 juli 2016 is er naar jaarlijkse gewoonte het kinderkankerkamp van Kom op tegen Kanker. Dit keer gaan we naar Spa.


Voor de kinderen is het kamp een onvergetelijke ervaring. Een weekje ravotten met leeftijdsgenoten, eens ongestoord praten met iemand die hetzelfde meemaakt, hun artsen en verpleegkundigen eens buiten de ziekenhuissfeer ontmoeten... Ook voor de ouders kan het een welgekomen adempauze betekenen.


De kinderen komen uit de vier grote centra waar kinderen met kanker behandeld worden: het UZ Gent, het UZ Gasthuisberg Leuven, het UZ Antwerpen en het UZ Brussel. De medische teams van de ziekenhuizen beslissen welke kinderen er mee op kamp kunnen.


Monitoren begeleiden de kinderen, verpleegkundigen en artsen waken erover dat inspuitingen, infusen, enz. op kamp gewoon door kunnen gaan. En de kinderen worden extra goed verzorgd: de koks zorgen voor alles wat kinderen graag lusten.


De behandeling wordt tijdens het kamp gewoon verder gezet. Het ziekenhuisgebeuren wordt eigenlijk voor een week naar een kampplaats verhuisd. Enkele extra verpleegkundigen brengen rechtstreeks de chemo van het ziekenhuis naar de kampplaats.


Ingrijpendere onderzoeken of behandelingen worden iets vervroegd of iets verlaat zodat in de mate van het mogelijke alle kinderen mee kunnen op kamp. En als het echt niet anders kan, gaat een verpleegkundige wel eens met een kind voor een dagje naar het ziekenhuis terug.


Het kamp is helemaal gratis. Dat is mogelijk dank zij Kom op tegen Kanker.


Vandaag ben ik de kinderen gaan bezoeken. Een heel intense en louterende ervaring is dat. Op het kamp zelf heerst een prachtige sfeer. Als ik 's avonds naar huis ga, voel ik me heel, heel erg verbonden met al die fantastische kinderen die op werkelijk grootse wijze hun ziekte dragen.


Respect.



(1 juli 2016)           Het lag in de lijn der verwachtingen... Nog nooit (sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel) is er in een junimaand zoveel neerslag gevallen als in juni 2016.


Er viel in Ukkel 174,6 mm neerslag. Het vorige record (juni 1839) werd nipt verbroken.


Er waren veel dagen met onweer. De zon heeft erg weinig geschenen. Er was weinig wind. Precies de lage windsnelheid verklaart voor een deel de grote neerslaghoeveelheden. Dikwijls bleven regenzones en buienlijn als het ware ter plaatse trappelen.


Nog nooit viel er in de eerste zes maanden van het jaar in Ukkel zoveel neerslag. Het vorige record (1937) werd gewoon "verpulverd". Al is "weggespoeld" een beter woord...





(21 juni 2016)           Er is in de maand juni al heel veel neerslag gevallen in Ukkel. De pluviometer staat nu op 134 mm neerslag. In een gemiddelde maand juni valt er in Ukkel 72 mm. De natste junimaand sinds het begin van de waarnemingen was juni 1839 met 174 mm. Voorlopig staat juni 2016 op de vijfde plaats - maar de maand is nog niet voorbij.


En er is meer. De voorbije maanden waren nat tot zeer nat in Ukkel. De eerste zes maanden van het jaar is er in Ukkel nog nooit zoveel neerslag gevallen.


Gemiddeld gesproken valt er in de eerste zes maanden van het jaar in Ukkel 399 mm neerslag.


Ik ben in de statistieken ook even gaan kijken naar het andere uiterste: de droogste eerste jaarhelft sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel in 1833.


Sommigen zullen in de kletsnatte eerste jaarhelft de hand van de klimaatopwarming zien. Dat lijkt me te kort door de bocht. Eén individueel jaar kan je nooit met 100% linken aan de klimaatopwarming en zijn gevolgen. Maar het is wel een trend: er valt nu meer neerslag dan vroeger.





(30 mei 2016)           Vandaag heel veel regen die van oost naar west over ons land trok, soms met onweer.


Aan de kust en in het zuiden van het land viel er duidelijk minder regen. Bemerk voorts de soms grote verschillen tussen naburige stations. Het is een typisch effect bij onweerachtige buien.


Stekene (Oost-Vlaanderen) kreeg 75 mm neerslag op 24 uur tijd.





(9 mei 2016)           De planeet Mercurius schoof vandaag voor de zon. Een ideaal moment om de uitgestrektheid van ons zonnestelsel te bewonderen.


Mercurius bevond zich tussen de zon en de aarde. Het was dus een "voorgrondobject" op een goeie 80 miljoen km van de aarde. In de verte (op ongeveer 150 miljoen km) zagen we de zon. En toch was Mercurius vandaag maar een nietig bolletje, veel en veel kleiner dan de zonneschijf.


Naar goede gewoonte was ik naar volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen gefietst om het verschijnsel te observeren. Met een speciale zonnetelescoop (een zgn. heliostaat) wordt de zonneschijf er geprojecteerd in een donkere zaal. Dat zorgt voor een gigantisch zonsbeeld waar veel mensen tegelijk naar kunnen kijken.

Het leverde een spectaculaire foto op. Je ziet mijn schaduw, de planeet Mercurius en een stukje van de zon.


Niet op schaal...



(8 mei 2016)           De lente maakt bokkesprongen. Op 28 april 2016 was er nog late nachtvorst in Ukkel.


Eergisteren 6 mei 2016 ging het kwik voor de eerste keer dit jaar in Ukkel naar meer dan 20 graden. Dat was vrij laat in vergelijking met de voorbije jaren.


En nauwelijks een dag later, op zaterdag 7 mei 2016 kregen we in Ukkel onze eerste zomerdag: een dag met een maximumtemperatuur van meer dan 25 graden.

Het illustreert perfect de grilligheid van het voorjaar. Nauwelijks enkele dagen geleden klaagden er nog mensen over de regen. En nu zijn we in de ban van droogte en gevaar voor bos- en heidebranden.



Als campagneleider van Kom op tegen Kanker mocht ik de voorbije dagen de zevende editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker begeleiden. Van 5 tot 8 mei 2016 fietsten verschillende pelotons moedige wielrenners maar liefst 1000 kilometer voor het goede doel. Zij lieten zich sponsoren voor deze sportieve superprestatie en dat bracht voor Kom op tegen Kanker heel veel geld in het laatje. Dat bedrag gaat in 2016 integraal naar onderzoek naar combinatietherapieën. Alle info via www.1000km.be.


De vier dagtochten vertrekken en komen aan in Mechelen. De lusvorm van de dagtochten heeft alvast één voordeel: de wind is niet altijd in het nadeel van de fietsers.


Dit jaar werd het een topeditie: 702 ploegen gaven het beste van zichzelf. Dat was goed voor een recordbedrag van 3.510.000 euro. Wow. Een heel dikke merci aan alle deelnemers, medewerkers, begeleiders en helpers. Ja, er is nog heel veel solidariteit in Vlaanderen!


Volgend jaar vindt de 1000 km plaats tijdens het hemelvaartweekend van 25 tot en met 28 mei.





(26 april 2016)           April is echt de scharniermaand tussen winter en zomer. Dit jaar is april wat aan de frisse kant. Meer zelfs, april 2016 zal kouder zijn dan december 2015. Maar dat is meer de "verdienste" van de supermaand december 2015: die was echt ongelooflijk zacht.


Het is zeker niet zo dat april dit jaar berekoud is. De gemiddelde temperatuur voor april bedraagt 9.8 graden. We komen dit jaar voor april uit op zo'n 9 graden. In april 2013 bedroeg de gemiddelde temperatuur 9.0°C en in april 2012 zelfs 8.4°C. In april 2001 en april 1997 haalden we 8.5°C.


En het kan nog veel, veel kouder in april... April 1986 bijvoorbeeld was goed voor een gemiddelde maandtemperatuur van 6.6 graden.


Hoe komt het dan dat de mensen zoveel klagen over deze aprilmaand? Dat heeft volgens mij veel te maken met het feit dat de voorbije jaren de lente dikwijls heel vroeg begon. Gemiddeld gesproken krijgen we tegenwoordig de eerste voorjaarswarmte vroeger dan de vorige generaties en vervroegt het tijdstup met de laatste nachtvorst van het seizoen.


In de (oude) weerspreuken krijgt april nog veel winterse trekjes.

"April heeft soms een vijske los, zendt regen en sneeuw over veld en bos."

"Aprilletje zoet, geeft nog wel eens een witte hoed."

"In april mag je met permisse, nog kottekes in de ijsbaan pisse."



Het mag ons dus niet verwonderen dat april soms wat winters uit de hoek kan komen. Wist je dat het zelfs in mei nog kan sneeuwen in Vlaanderen? Dat was bijvoorbeeld het geval begin mei 1979.





(18 april 2016)           Zoals verwacht kregen we een koude nacht. Hopelijk hebben de jonge bloesems niet te fel geleden.







(13 maart 2016)           De weerkundige winter is voorbij, maar dat wil niet zeggen dat het ook gedaan is met de vrieskou. Op dit moment zit Ukkel voor de hele winterperiode 2015-2016 aan 30 vorstdagen, dat zijn dagen met een negatieve minimumtemperatuur.


Het aantal vorstdagen begint nu wat op te lopen. Het begin was immers dramatisch: november 2015 telde maar twee vorstdagen en in december 2015 was er voor Ukkel zelfs geen enkele vorstdag.


Januari 2016 was goed voor 7 vorstdagen, februari 2016 haalde 12 vorstdagen. Voor maart 2016 zitten we nu (13 maart 2016) al aan 9 vorstdagen.


In een gemiddelde winterperiode (gemeten tussen een periode van juli tot juni van het volgende jaar) zijn er 46 vorstdagen. Er was in de winter 2015-2016 amper één ijsdag.





(1 maart 2016)           De weerkundige winter is voorbij. De winter 2015-2016 was uiterst zacht, erg nat en vrij zonnig.


Vooral december 2015 was ongemeen zacht. De winter 2015-2016 staat op de tweede plaats van zachtste winters ooit sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel in 1833.


Voor de neerslag staan we op de 7-de plaats sinds het begin van de Ukkelse waarnemingen in 1833.





(5 februari 2016)           De grote klimaatconferentie van december 2015 in Parijs leverde een hoopvol akkoord op. Zowat iedereen was het er over eens: er zijn grote inspanningen nodig om de opwarming van het klimaat te beperken tot 1,5°C.


Met die mooie boodschap leken de media gesust. Maar op het terrein merk ik alvast weinig van de goede voornemens die in Parijs gemaakt werden.


De sjoemelsoftware van Volkswagen&co werd onlangs vergoelijkt door het Europees Parlement. Dieselmotoren mogen nu dubbel zoveel uitstoten als in feite toegestaan is.


Toen ik enkele weken geleden voorzichtig pleitte voor een snelheidslimiet van 90 km/h op de Brusselse ring, was er "geen maatschappelijk draagvlak". Er werd zelfs geopperd om de maximumsnelheid op autosnelwegen te verhogen naar 130 km/h.


Ondertussen blijft het klimaat opwarmen. 2015 was wereldwijd het warmste jaar ooit. De grafiek is duidelijk.


Het ijs op de noordpool smelt snel weg. Nog nooit sinds het begin van de satellietwaarnemingen in 1979 was de noordpoolkap in een januarimaand zo klein.


En wat doen wij? Wij kappen bossen. We gaan massaal op vakantie naar exotische bestemmingen ver weg. We roepen dat het vijf voor twaalf is, maar weigeren ons gedrag aan te passen en schuiven de zwarte piet door naar anderen.


Niet goed bezig.





(1 februari 2016)           De voorbije januarimaand was opmerkelijk: zacht, vrij zonnig en vooral erg nat.


Met 134,6 mm neerslag komt Ukkel op de vierde plaats wat betreft natste januarimaanden ooit sinds het begin van de waarnemingen in 1833. Enkel de januarimaanden 2004, 1995 en 1938 waren nog natter.


Zoals gewoonlijk was de neerslag nogal ongelijk verdeeld over ons land.


Het was 7 jaar geleden dat januari nog zo zonnig was. Maar ook hier zijn er regionale verschillen.





(2 januari 2016)           Ondertussen heeft het KMI zijn jaaroverzicht voor 2015 gepubliceerd.


Het kaartje met de verdeling van de zonneschijnduur is opmerkelijk.


Het bevestigt de algemene trend: aan de kust schijnt de zon meer dan in het binnenland. Op de Hoge Venen zijn er gemiddeld gesproken meer wolken dan elders. Zie ook hier.


De kaart is op een heel speciale manier tot stand gekomen. Men heeft namelijk alle wolkenbeelden van de geostationaire meteorologische Europese satelliet Meteosat geanalyseerd. Op die manier kan men een zeer goed beeld krijgen van de globale zonnestraling over een heel jaar.


Maar (zoals elk jaar) zijn er een aantal eigenaardigheden. Waarom heeft de regio Gent zoveel zon gekregen? Waarom doet Haspengouw het zo goed? Waarom was Brussel zo somber?


Het antwoord op deze vraag: toeval. Het ene jaar is het andere niet. Precies daarom definiëren we het klimaat als een periode van 30 jaar. Kwestie van alle toevalstreffers er zoveel mogelijk uit te halen.


Hier de verdeling van de zonneschijnduur in 2009.



En als we uitmiddelen over tien jaar, komen de grote lijnen naar boven.



De kust en Belgisch Lotharingen zijn de zonnigste regio's. Ook Haspengouw doet het meer dan behoorlijk.





(1 januari 2016)           De voorbije maand was het extreem zacht. December 2015 zorgde voor een ongelooflijk temperatuurrecord.


Het vorige record van warmste decembermaand sinds het begin van de metingen in 1833 stond op naam van december 1934, met 7.5°C. Het was het laatste hoogste temperatuur-maandrecord dat nog dateerde van heel lang geleden.


De nieuwe recordwaarde bedraagt 9,6°C . Het oude record werd dus met meer dan 2 graden "verbeterd".


Dit lijstje toont de verschillende extreem zachtste maanden van het jaar. Ze dateren nu allemaal van 1990 en later. Het december-record valt extra op: maar liefst 5.7°C boven de gemiddelde waarde voor de maand december. Dat hebben we nog nooit meegemaakt.


December 2015 was dus warmer dan de warmste maand maart. Dat is heel erg straf. Geen wonder dat de natuur de voorbije weken helemaal de kluts kwijt was.


Door de uiterst warme maanden november en december 2015 hebben we in extremis ook nog een zeer warm jaar 2015 achter de rug. De gemiddelde temperatuur bedroeg 11.3°C. Dat is goed voor de zesde plaats wat betreft warmste jaren ooit sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel in 1833.




We kregen in 2015 een droge lente en een droge zomer.


Het was een erg zonnig jaar, met 1734 uur zonneschijn. Dat is bijna 190 uur meer zonneschijn dan normaal. Voorts was 2015 een vrij droog jaar met slechts 8 sneeuwdagen (normaal 19). Het heeft ook veel gewaaid. We moeten teruggaan naar 1990 om een jaar te vinden met een hogere gemiddelde windsnelheid. Ook de luchtdruk was in 2015 aan de hoge kant: 1017,9 hPa.


Tenslotte nog nieuws van mijn site. Ik steek daar jaarlijks heel veel tijd en werk in. In 2015 kreeg mijn site ongeveer 496.000 individuele bezoekers die iets meer dan 2,9 miljoen pagina's opvroegen. Het klokje van een miljard seconden werd bezocht door meer dan 31.000 individuele bezoekers.

Er passeerde 2280 GB aan dataverkeer. Het meest gelezen zijn de pagina's over getallen, over mijn zonnepanelen, over de passages van het Internationaal ruimtestation ISS, deze nieuwspagina en mijn fietsavonturen.

De "meer weer podcast" van 13 augustus 2015 werd het meest beluisterd. Er was die dag grote hitte, gevolgd door hevig onweer. Er werd het meest gezocht op de woorden IJsheiligen en winteruur. Lezers waren het meest geïnteresseerd in de nachthemel van maart.

Ongeveer 80% van de lezers komt uit België, 10% uit Nederland en 10% uit andere landen.

De pagina over de straalstroom werd meer dan 12.000 keer bekeken en was daarmee de meest gestelde vraag van 2015.

Mijn Twitter-account @frankdeboosere heeft ondertussen al meer dan 85.000 volgers.

Sinds eind 2015 heb ik ook een Facebook-pagina. Die heeft 1.869 volgers.

Ik heb in 2015 ook een aantal live uitzendingen gedaan via Periscope, o.a. bij de maansverduistering van 28 september 2015.



Terug naar beginpagina
Statistieken:
Online: 40
Vandaag: 2.097
Laatste week: 9.030
Pagina's: 42.175.064
sinds 15 aug 2010