Hoeveel kost een goede sterrenkijker?

Een sterrenkijker was vroeger ontzettend duur. Tegenwoordig kan je voor minder dan 250 euro een behoorlijke Amerikaanse, Russische of Chinese telescoop kopen.


We onderscheiden drie soorten telescopen. Ze doen in feite allemaal hetzelfde: ze bundelen het licht in één punt, het brandpunt. Meteen weet je waarom je nooit zomaar naar de zon mag kijken met een sterrenkijker. Door het concentreren van alle licht in één punt ontstaan er hoge temperaturen en brandt je netvlies weg.


Lenzenkijkers of refractoren maken gebruik van lenzen, die het licht breken. Je hebt minimaal twee lenzen en dus vier lensoppervlakken nodig om goede beelden te bekomen. Je vindt al een lenzenkijker met een lens van 90 mm diameter voor minder dan 300 euro, statief inbegrepen.
Ook verrekijkers werken met lenzen. Heb je al een verrekijker? Het is een prima sterrenkijker, goedkoop en heel handelbaar.


Bij spiegelkijkers (reflectoren) wordt het licht via een parabolische hoofdspiegel weerkaatst naar het brandpunt. Met behulp van een vlak spiegeltje wordt de lichtbundel buiten de kijker geleid. Een eenvoudige telescoop (genre Dobson) met een spiegeldiameter van 200 mm heb je al voor ongeveer 500 euro. Ideaal om op een donker plekje op zoek te gaan naar nevels, sterrenhopen en melkwegstelsels.


Een derde soort telescopen maakt gebruik van lenzen en spiegels om de lichtweg op te vouwen en de telescopen minder lang te maken. Het zijn de catadioptrische sterrenkijkers. Het zijn handige kijkers omdat ze relatief licht zijn en (in principe) makkelijk verplaatsbaar. De prijzen beginnen vanaf ongeveer 300 euro voor een volwaardige kijker mét statief.


Bijna iedereen wil een sterrenkijker die heel veel vergroot. Maar dat is in feite niet zo'n goed idee. Bij een grote vergroting zie je maar weinig in één keer. Het beeld is wazig en niet echt helder. Bij een vergroting van 200 maal wordt ook een trilling van je telescoop 200 maal vergroot. Alles beweegt 200 maal zo snel door het beeldveld.


De vergroting van een telescoop wordt bepaald door de brandpuntsafstand van de sterrenkijker te delen door de brandpuntsafstand van het oculair. Een telescoop met een brandpuntsafstand van 900 mm en een oculair van 25 mm levert een vergroting van 900/25 = 36x. Er bestaan eenvoudige en (heel) dure oculairen.


Bij een kleine vergroting (40x of minder) krijg je een scherp, helder en overzichtelijk beeld. Alles is makkelijk op te zoeken. En je hoeft geen loodzwaar statief mee te sleuren. Dat laatste is echt niet onbelangrijk. Een grote sterrenkijker van tientallen kilos zal je niet vaak buiten zetten. Zo'n telescoop moet vast worden opgesteld in een sterrenwacht. De prijzen van een echte koepel zijn al helemaal astronomisch. Daarom een gouden tip: investeer in een kleine maar degelijke telescoop. Als je met een groot kanon wil waarnemen, ga je naar een volkssterrenwacht.


Er bestaan tegenwoordig ook sterrenkijkers die min of meer automatisch objecten voor je opzoeken. Het is in het begin immers erg moeilijk om een planeet, laat staan een zwakke nevel in het beeldveld van je telescoop te krijgen. Het kan dus ook met een druk op de knop: een GoTo-telescoop. Een eenvoudige GoTo-sterrenkijker kun je al kopen voor ongeveer 500 euro.


Een relatief goedkope telescoop (vanaf ongeveer 250 euro) toont het heelal in al zijn pracht. Maankraters, de ringen van Saturnus, de schijngestalten van Venus, dubbelsterren, sterrenhopen, melkwegstelsels, allemaal schitterend zichtbaar. Zorg wel voor een donkere omgeving. Een kleine telescoop in de bergen presteert veel beter dan een grote telescoop in een stad.


Goede telescoopwinkels in België zijn schaars.
www.astroshopurania.be/
www.astromarket.org
In het buitenland heeft www.teleskop-express.de een goede reputatie.


Je kan tegenwoordig ook een telescoop huren. Een heel interessante formule om kennis te maken met de wereld van de sterrenkunde.


Laat je bij de aankoop van een sterrenkijker helpen door andere amateur-astronomen of door een volkssterrenwacht. Zij kennen de astronomische markt en zullen je met plezier helpen. Het boek "Kijk omhoog" dat ik schreef samen met Philippe Mollet, kan zeker ook van pas komen.


Hier vind je een bespreking van mijn eigen telescoop. Recent testte ik ook de Celestron Astro Fi 5 Schmidt-Cassegrain, een handige GoTo telescoop.



Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 19
Vandaag: 301
Laatste week: 7.258
Pagina's: 40.716.741
sinds 15 aug 2010