Waarom is een weersverwachting soms fout?
In de loop der jaren zijn de weersverwachtingen nauwkeuriger geworden. Maar soms klopt de prognose niet volledig. En af en toe gaat een weerbericht zelfs helemaal de mist in. Hoe kan dat?


België is maar een klein land in vergelijking met de hoge- en lagedrukgebieden op de weerkaarten. De computers kunnen tegenwoordig al erg goed berekenen hoe de verschillende systemen zullen evolueren in plaats en tijd.


Maar soms is er een kleine afwijking tussen de berekening en de werkelijkheid. Daardoor kan een neerslaggebied vertragen, of juist sneller evolueren, intenser worden of afzwakken. De wolkenband schuift in werkelijkheid soms honderd kilometer verder. In plaats van zonnig en droog weer blijft het dan zwaarbewolkt. Zo'n "misser" is dus een kwestie van plaats en tijd.


Ook de ligging van België vlakbij de zee speelt ons parten. Vooral Noordzeewolken zijn lastige klanten. Soms lossen ze op door de zon, soms lukt het (net) niet. Dat maakt meteen een heel groot verschil in temperatuur. In plaats van "zonnig en zacht" wordt het weer dan "somber en koel."


Soms is een kleine verandering in de windrichting voldoende om de wolken volledig op te lossen. Soms speelt de bodemgesteldheid of de hoogte van de regio een rol.


Er is ook een duidelijk verschil tussen de verschillende seizoenen. In de winter en de zomer scoren we goed tot zeer goed qua voorspelbaarheid. De herfst presteert wat minder. De meeste "missers" komen voor in de lente. Het grote contrast tussen de late kou in delen van Noord-Europa en de opkomende warmte in het zuiden plaatst de computermodellen soms voor problemen. We zien dan dat de weersverwachting snel verandert van de ene dag op de andere.


Mijns inziens zullen we nooit in staat zijn om met 100% nauwkeurigheid het weer te voorspellen. Maar dank zij meer en betere waarnemingen en krachtiger computermodellen presteren we nu veel beter dan pakweg 30 jaar geleden.


Vroeger bestond het werkwoord "pienen", liegen (met dank aan Armand Pien). "Een Debooserke doen" is geen courante uitdrukking geworden ;-)


Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 7
Vandaag: 92
Laatste week: 8.696
Pagina's: 38.591.283
sinds 15 aug 2010