Waarom is het ruimtestation ISS zo helder?
Aan de hemel kan je vooral 's avonds en 's ochtends een heleboel satellieten zien. Die toestellen zijn natuurlijk zelf niet verlicht, maar ze weerkaatsen wel het licht van de zon. Omdat die satellieten zich op een hoogte van verschillende honderden tot duizenden kilometer boven het aardoppervlak bevinden, worden ze nog verlicht door de zon als het voor ons op de begane grond al donker is.


Het ruimtestation ISS is veruit het grootste ruimtetuig dat rond de aarde draait. Het is 73 meter lang, heeft een spanwijdte van 108,5 meter (zo groot dus als een voetbalveld!) en is 27 meter hoog. Vooral de indrukwekkende reeks zonnepanelen weerkaatsen heel veel zonlicht.


Onder ideale omstandigheden (zeer heldere, diepblauwe lucht) hebben aardse waarnemers het ISS zelfs al in volle daglicht gezien. Soms lijkt het ruimtestation even fel te verhelderen, als het zonlicht rechtstreeks op een zonnepaneel gereflecteerd wordt: een flare. Precies daarom blijft het altijd boeiend om het ISS te volgen als het 's avonds of 's ochtends boven onze streken zichtbaar is.


Het ISS maakt om de 91 minuten een volledige omwenteling rond de aarde. Astronauten zien dus om de 45 minuten de zon opkomen of ondergaan.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 9
Vandaag: 118
Laatste week: 8.796
Pagina's: 44.227.631
sinds 15 aug 2010