Weer


⛅ Als je wil weten hoe het weer is/zal worden in België/in Europa, of als je op zoek bent naar Belgische waarnemingen: www.meteo.be. De (pas vernieuwde) site bevat een schat aan informatie.

Voor de kust is er een speciaal weerbericht op www.kustweerbericht.be/.

Het K.M.I. heeft ook een prachtige app voor iOS en Android.

iOS app on App Store         Android app on Google Play

Heel goede meteo-info (gemaakt door echte meteorologen van de eigen streek) vind je mijns inziens bij de nationale meteorologische instituten. Meestal bestaat er ook een Engelstalige versie van de site.

Bosnië-Herzegovina
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Groot-Brittannië
Hongarije
Ierland
IJsland
Italië
Kroatië
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Montenegro
Nederland
Noorwegen
Oostenrijk
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Servië
Slovakije
Slovenië
Spanje
Tsjechië
Turkije
Zweden
Zwitserland
Buiten Europa



⛅ Ben je op zoek naar algemene klimatologische gegevens over België: www.meteo.be/nl/klimaat/klimaat-van-belgie/klimaatnormalen-te-ukkel/algemeenheden en ook mijn eigen site.

Hier kan het klimaat van je eigen gemeente opvragen.

De Belgische klimaatatlas vind je via deze pagina.

Voor buitenlandse klimatologische gegevens kan je terecht op www.klimadiagramme.de/all_eu.html en www.meteo.be/nl/klimaat/klimaat-in-de-wereld.

Als je een warme of zonnige bestemming zoekt in een bepaalde periode van het jaar, kan je op deze sites al je locaties vergelijken. Let wel op: "klimaat" is niet hetzelfde als "weer".


⛅ Nationale grenzen vallen meer en meer weg. We gaan allemaal wel eens naar het buitenland. Maar hoe is het weer daar? Ben je zeker dat je niet zal terechtkomen in een sneeuwstorm of een hittegolf of in zwaar onweer? Daarvoor is er de site www.meteoalarm.org. In één oogopslag is te zien waar de officiële weerdiensten van de meeste landen in Europa de komende 24 tot 48 uur een weertype verwachten dat gevaar oplevert. Waar je ook bent en welke taal je spreekt: pictogrammen maken je onmiddellijk duidelijk om welk gevaar het gaat met daarachter een link naar de uitstaande waarschuwingen.


⛅ Informatie over wintersmog, ozonsmog en andere soorten luchtvervuiling vind je op www.irceline.be/. Het is een schitterende site met waarnemingen om het uur. De Duitse luchtkwaliteit kan je volgen via deze site.


⛅ Op zoek naar een wolkenatlas? De WMO (World Meteorological Organization) heeft een nieuwe editie uitgebracht, met daarin ook alle nieuwe wolkensoorten.


www.waterinfo.be is de prachtige site van de Vlaamse Waterbeheerders. Je vindt er alle informatie over waterlopen, waterstanden, debieten, overstromingsrisico's, neerslag, enzovoort.


⛅ Voor informatie over pollen en hooikoorts is er www.airallergy.be met informatie die in het seizoen dagelijks wordt vernieuwd.


⛅ Actuele radarbeelden met neerslagintensiteiten vind je op de site van het KMI (voor België de beste radar), bij www.buienradar.nl en ook bij het Nederlandse KNMI. De beelden van de radar van Houthalen-Helchteren vind je hier. Wees wel voorzichtig met de interpretatie van de beelden. Radar kan de kromming van de aarde niet volgen. Het systeem kan niet "achter" de horizon kijken. Neerslag die zich op meer dan 100 km van het radarstation bevindt, bereikt daarom niet noodzakelijk de grond.


⛅ Er zijn ook schitterende radarbeelden met neerslagintensiteiten voor West-Europa. Kijk bij www.meteox.com


⛅ Leuke weersites...

www.wetterzentrale.de/
www.infoclimat.fr
ijsverwachting.blogspot.be/

www.wetteronline.de
weerwoord.be
www.weerstationransberg.be/



⛅ Er is in Vlaanderen een heel enthousiaste werkgroep weerkunde die alle weeramateurs groepeert : www.weerkunde.be/


⛅ Er zijn een heleboel sites die blikseminformatie geven. Dit is de beste bliksemsite.


⛅ Als noodweer schade heeft veroorzaakt aan je eigendom, ben je misschien op zoek naar specifieke klimatologische informatie. Je kan daarvoor terecht bij de klimatologische dienst van het K.M.I.


⛅ Regenbogen, kringen rond de zon of de maan, kleurrijke cirkels, gekleurde vlekken, ... Meer info over speciale meteorologische hemelverschijnselen vind je bij www.atoptics.co.uk/


⛅ Ben je op zoek naar oude weerkaarten? Dan is deze site heel interessant. Je kan de weerkaarten van je geboortedag zo opvragen. Of kijk bijvoorbeeld eens naar de extreme wintersituatie van februari 1956.


⛅ De dagelijkse hoeveelheid windenergie geproduceerd in Europa vind je hier.


⛅ Een verzameling van alle webcams van het K.M.I. met de laatste beelden vind je hier.



Terug naar beginpagina

Statistieken:
Online: 24
Vandaag: 287
Laatste week: 7.256
Pagina's: 40.716.710
sinds 15 aug 2010
.