Hoe nauwkeurig zijn plaatsbepalingen in een weerbericht?


Veel mensen vragen zich af wat er precies bedoeld wordt met "regen voor het westen van het land". Wat is precies het westen van het land? Waar begint het, en vooral, waar eindigt het? Behoort mijn gemeente nog tot het westen of is het al het centrum van het land?


De vraag stellen is ze beantwoorden. De regios die in het weerbericht worden vermeld, kunnen niet exact worden afgebakend. Een regenzone trekt zich niks aan van een provinciegrens. Het westen van het land is dus geen welomschreven gebied met een duidelijke grens. Het gaat om een invloedssfeer waar een bepaald fenomeen zich zal voordoen. De Panne hoort heel zeker bij het westen, Aalst is dat al wat minder. Brussel hoort tot het centrum van het land, Hasselt neigt naar het oosten en Maaseik is al helemaal het oosten van het land.


"Het noorden van het land" beslaat ruwweg alle Vlaamse provincies, maar Vlaams-Brabant maakt daar duidelijk minder deel van uit. "Langs de grens met Nederland" is gemiddeld gesproken iets noordelijker dan "het noorden van het land".


Dit lijkt allemaal in tegenspraak met prognoses die je op internet kan vinden. Daar geef je je postnummer in en de computer tovert je allerlei digitale info met een schijnbaar ongelooflijke nauwkeurigheid. In werkelijkheid krijg je dan info afkomstig van ייn weermodel: puur automatisch gegenereerde informatie die niet is geverifieerd door een mens.


Naarmate we verder in de toekomst kijken, moeten we tijdsaanduidingen en plaatsaanduidingen veralgemenen. Dat komt omdat onze kennis van de atmosfeer niet 100% is. Bij de zgn. nowcasting (voor de onmiddellijke toekomst) kunnen we tijd en plaats accuraat aanduiden. "Binnen het uur zal het in Antwerpen beginnen te regenen".


Maar als we kijken naar het weer voor overmorgen of voor volgende week, zullen we de bewoordingen algemener kiezen. Een kleine verstoring in de begintoestand van het weer kan na zeven dagen immers leiden tot een heel ander weertype. Die onzekerheid proberen we te verwoorden in het weerbericht.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 29
Vandaag: 2.125
Laatste week: 9.025
Pagina's: 42.175.172
sinds 15 aug 2010