Hoe duidt de weerhaan op de kerktoren de windrichting aan?
Er bestaan verschillende soorten weerhaantjes…
Meestal vangt de staart van de haan veel wind. Die staart is dus altijd van de wind weg gericht, waardoor zijn kop wijst naar de windstreek waar de wind vandaan komt.
Een concreet voorbeeld: de wind waait van noord naar zuid (dus een noordenwind). Dan wijst de staart van de haan naar het zuiden en de kop naar het noorden. Met andere woorden: de haan kijkt naar de richting waar de wind vandaan komt, in dit geval naar het noorden.
Maar er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen. En sommige hanen zijn oude knarren geworden die helemaal niet meer bewegen.
Dit vraagt om een experiment! Laat een vlag wapperen in de open ruimte en vergelijk dat met de stand van de weerhaan. Veel plezier!
Sommige mensen vinden dat we in het weerbericht de pijl van de wind ook zouden moeten plaatsen naar de richting van waaruit de wind waait.
Dit is een eeuwenoude discussie… Een zuidwestenwind is een wind die waait vanuit het zuidwesten. Bij internationale conventie duiden we dat
aan met een pijl die wijst naar “rechtsboven”.
Het gaat ‘em hier immers niet om een tekening van een windvaan, maar om een schematische voorstelling van iets dat een richting aangeeft,
van het zuidwesten naar het noordoosten: een zuidwestenwind.
Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 46
Vandaag: 1.195
Laatste week: 7.498
Pagina's: 40.718.935
sinds 15 aug 2010