Is een verrekijker een goede sterrenkijker?

Kijken naar de sterren hoeft geen dure hobby te zijn. Veel mensen weten niet dat je zelfs met het blote oog al spectaculaire dingen kan zien: verduisteringen, meteoren, satellieten, poollicht, lichtende nachtwolken, ...


Met een telescoop oogt het natuurlijk allemaal fraaier. Maar dat hoeft geen dure sterrenkijker te zijn. Ik raad altijd aan om te beginnen met een gewone verrekijker. Weinig geld voor een fantastische telescoop. Zelfs een dubbele telescoop, want bij een verrekijker kijk je met je twee ogen. En dat kijkt veel makkelijker.


Op een verrekijker vind je twee cijfers: 10x40, 8x30, 7x50, … Het eerste cijfer geeft je de vergroting. 10x wil dus zeggen dat je verrekijker alles tienmaal dichterbij haalt. Maar let op. Een verrekijker gebruik je meestal uit de losse hand, dus niet op statief. En dan worden de trillingen van je hand ook tienmaal vergroot. Voorzichtig dus met grote vergrotingen. Meer dan 10x vergroten kan echt niet uit de losse hand. Anders wiebelen de beelden veel te veel. Koop dus geen 16x50 of een 20x50.


Het tweede cijfer vertelt je wat de diameter is van de voorste lenzen. 50 wil zeggen dat de verrekijker dus lenzen heeft van 50 mm diameter. Hier geldt: hoe groter, hoe meer licht de verrekijker ontvangt en dus hoe zwakkere sterren je kan zien.


Maar ook hier moet je uitkijken. Lenzen van 80 mm zijn heel duur en vooral, heel zwaar. Een 12x80 kan je al bijna niet tillen, laat staan een 20x100. Bovendien hangt er aan die verrekijkers een astronomisch duur kostenplaatje.


Je beste verrekijker is mijns inziens een 7x50 of een 10x50. Voor ongeveer 100 euro (soms zelfs minder) schaf je je hiermee een sublieme telescoop aan. Met een dergelijke verrekijker zie je honderden kraters op de maan. De planeet Mercurius is er veel makkelijker mee op te sporen. Je kunt de banen van de vier grote manen van Jupiter zelf volgen. De sterren hebben duidelijk kleuren.


Je verrekijker tovert schitterende sterrenhopen tevoorschijn. De Orionnevel en de Andromedanevel gloeien geheimzinnig op. Je ziet veel zwakkere sterren. En elk jaar kun je wel minstens één komeet met je verrekijker verschalken.


Bovendien is een verrekijker een heel makkelijke telescoop die je altijd kan meenemen. Op vakantie, ver van alle stadslicht, kun je zo prachtige tochten langs de sterrenhemel maken. En je verrekijker komt ook overdag van pas.


Goede verrekijkers hoeven niet duur te zijn. Soms zijn er interessante aanbiedingen in grootwarenhuizen (Lidl, Aldi, ...). Af en toe wordt een 7x50 of een 10x50 verrekijker aangeboden voor een ware stuntprijs. Ik zag al prijzen van 20 euro voor een degelijke 10x50.
Kijk ook eens bij
www.astroshopurania.be/
www.lo.be/
www.astromarket.org/


In het buitenland heeft www.teleskop-express.de een goede reputatie.


Heel belangrijk: laat je bij de aankoop van een verrekijker helpen door andere amateur-astronomen of door een volkssterrenwacht. Zij kennen de astronomische markt en weten waar je moet op letten.


Pas als je de mogelijkheden van je verrekijker helemaal hebt benut, kan je beginnen te dromen van een grotere telescoop.


En als je echt eens een grote verrekijker wil uitproberen: je kan tegenwoordig ook een verrekijker huren.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 41
Vandaag: 872
Laatste week: 7.396
Pagina's: 40.717.989
sinds 15 aug 2010