Kunnen rukwinden orkaankracht hebben?
Als een bepaalde regio getroffen wordt door een zwaar onweer, doen sommige media er alles aan om in een schreeuwerige titel zoveel mogelijk paniek te zaaien (en de oplage op te drijven).


Op 14 juli 2010 werd Diest en omstreken geteisterd door plots noodweer. Een felle rukwind zorgde voor heel wat schade. In het nabijgelegen Ransberg mat een weeramateur een momentane windstoot van 119 km/h. In Elsenborn werden zelfs rukwinden gemeten tot 137 km/h. En in het Waalse Ciney was het nog veel erger. Mogelijk haalden de rukwinden daar 180 tot 200 km/h, maar er waren geen anemometers in de buurt.


Handige krantenjongens googelden even en zagen dat er in de meteorologie gesproken wordt over een orkaan bij een windsnelheid van meer dan 117 km/h. En dus werd de kop van het krantenartikel "Rukwinden met orkaankracht".


Dat is niet juist. Een rukwind is absoluut niet hetzelfde als de gemiddelde windsnelheid. De schaal van Beaufort (zie bvb. http://nl.wikipedia.org/wiki/Schaal_van_Beaufort) is gebaseerd op gemiddelde windsnelheden, dus gemeten over een periode van 10 minuten op een hoogte van 10 meter boven het aardoppervlak. Dat is officieel zo vastgelegd door de WMO, de Wereld Meteorologische Organisatie.


Een rukwind is een momentane windstoot, die (per definitie) niet lang duurt, en zeker dus geen 10 minuten. Als vuistregel wordt soms gesteld dat rukwinden ongeveer 50% boven de gemiddelde windsnelheid kunnen gaan.


Bij windkracht 10 (ofte 10 beaufort) ligt de gemiddelde windsnelheid tussen 89 en 102 km/h. Er kunnen dan rukwinden van 130 of 140 km/h voorkomen.


Bij een orkaan (windkracht 12) bedraagt de gemiddelde windsnelheid meer dan 117 km/h. Wellicht hebben sommigen dat geïnterpreteerd als de "rukwinden met orkaankracht". Fout dus. Er is in België nog nooit een orkaan langsgekomen. Een orkaan is bovendien iets helemaal anders dan een zwaar onweer.


Het gebeurt jammer genoeg wel meer dat de media een uitschieter als de norm hanteren en van een extreme waarde een gemiddelde maken. Dat doe je dus niet. Het is niet omdat we in België op enkele dagen meer dan 30 graden halen, dat we zeggen dat België een tropisch klimaat heeft.



Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 35
Vandaag: 1.093
Laatste week: 7.464
Pagina's: 40.718.645
sinds 15 aug 2010