Wolken als vliegende schotels?
Stratocumulus lenticularis - Frank Deboosere
Wolken kunnen allerlei vormen hebben. Heel fraai zijn de wolken van het type lenticularis, lenswolken. Ze hebben een afgeplatte pannekoekenvorm en dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Het lijken wel vliegende schotels...


Lenswolken komen voor op verschillende hoogten. Men spreekt zo over cirrocumulus lenticularis (hoger dan 6 km), stratocumulus lenticularis (lager dan 2 km) en wellicht de meest bekende lenswolken, altocumulus lenticularis.


Stratocumulus lenticularis - Frank Deboosere Fraaie lenswolken ontstaan dikwijls nabij bergtoppen. De lucht die over een berggebied trekt, komt in golvende op-en-neergaande bewegingen terecht. Als de lucht zich hoog genoeg bevindt, zal (door de kou) het teveel aan waterdamp condenseren en ontstaat er een wolk. Maar even verderop komt de lucht dan weer in een dalende beweging. De lucht warmt een ietsje op en de wolk verdwijnt.


Altocumulus lenticularis - Frank Deboosere Dat patroon van op-en-neergaande luchtbewegingen kan kilometers lang aanhouden. Zo ontstaan op verschillende plaatsen in de buurt van de berg prachtige lenswolken.


Ook in België kan je soms lenswolken spotten. In ons land ontstaan lenswolken dikwijls op het grensvlak tussen twee verschillende luchtsoorten met elk hun eigen windsnelheid. In het grensvlak tussen de 'snellere' en de 'tragere' luchtsoort duiken rimpelingen op die zelfstandig gaan rondtollen en voortdurend verdwijnen en weer verschijnen. Dergelijke golfbewegingen zijn soms wondermooi - voor wie er oog voor heeft.


Een verwante wolkensoort is de geheimzinnige en onheilspellende altostratus undulatus asperatus.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 25
Vandaag: 940
Laatste week: 7.414
Pagina's: 40.718.235
sinds 15 aug 2010