Wat is een waterhoos?


Een waterhoos lijkt op het eerste zicht op de "waterversie" van een windhoos of tornado. Maar een waterhoos is veel en veel onschuldiger. Gelukkig maar.


Waterhozen komen aan de Belgische kust vooral voor in de late zomer en het vroege najaar. Dan is de zee immers helemaal opgewarmd. Het temperatuurcontrast met de koude bovenluchten is dan het grootst.


Precies dat temperatuurcontrast is een noodzakelijke voorwaarde om waterhozen te doen ontstaan. Het is meteen ook de reden waarom het in die periode van het jaar aan zee soms intenser kan regenen dan in het binnenland.


In tegenstelling tot wat velen denken, is een waterhoos aan de Belgische of Nederlandse kust niet zo zeldzaam. Elk jaar zijn er wel enkele zichtbaar. Je moet er enkel oog voor hebben. Dat geldt trouwens voor meer natuurverschijnselen. Voor de aandachtige waarnemer is de wijde natuur een fantastisch schouwspel, elke dag opnieuw...


Waterhozen zijn meestal niet zo krachtig als hun soortgenoten boven land. Een groot vaartuig ondervindt meestal weinig hinder. Maar voor surfers en kleine zeilbootjes ligt dat natuurlijk anders. Bij kans op zware buien moeten zij extra voorzichtig zijn.



Soms gaat een waterhoos aan land. In de meeste gevallen lost hij dan snel op. Zijn voedingsbodem is immers het warme zeewater.






Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 45
Vandaag: 1.191
Laatste week: 7.495
Pagina's: 40.718.919
sinds 15 aug 2010