Wanneer sneeuwt het en wanneer hagelt het?

Neerslag kan heel veel vormen aannemen. Regen kennen we allemaal. Hagel komt minder vaak voor. En het aantal sneeuwdagen is de laatste decennia geslonken.


Sneeuw ontstaat in langzaam opglijdende luchtmassa's, waarin bevroren waterdruppeltjes verder groeien door desublimatie: waterdamp gaat dan rechtstreeks over in ijs en ijskristallen. De meeste neerslag ontstaat niet als regen, maar wel als sneeuw. Terwijl die sneeuw naar beneden dwarrelt, zal hij dikwijls smelten en overgaan in regen.



Er bestaat nog een andere manier om regen te maken: coalescentie. Heel fijne druppeltjes gaan samenklitten en vormen zo een grotere druppel. Die druppels begint dan door de wolken heen te vallen en raapt zo nog veel meer druppeltjes op. Als de regendruppel vervolgens in een opwaartse luchtstroming terechtkomt, wordt hij kilometerhoog gekatapulteerd en bevriest hij.


Het hagelbolletje valt vervolgens terug en krijgt in zijn val door miljoenen wolkendruppels een nieuw laagje water dat bevriest. Vervolgens is er weer een opwaartse luchtstroming en herhaalt het proces zich. Zo kunnen er verschillende laagjes bijkomen.


Als je een hagelbol doorsnijdt, zie je heel goed die verschillende laagjes (het lijkt sterk op een ui). Grote hagelstenen kunnen een diameter bereiken van 5 cm en meer.


Voor hagel hebben we binnen een wolk dus grote vertikale temperatuurcontrasten nodig. En die komen voor in buiige donderwolken, zowel 's winters als 's zomers.


Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 49
Vandaag: 1.199
Laatste week: 7.501
Pagina's: 40.718.941
sinds 15 aug 2010