In welke maand is de kans op een onbewolkte hemel het grootst?

Op het eerste zicht lijkt het logisch: de maand juni heeft het meeste daglicht, dus dat zal ook wel de zonnigste maand van het jaar zijn. Wat meteen ook zou impliceren dat er in een junimaand gemiddeld gesproken overdag het minste wolken zijn die het zonlicht kunnen tegenhouden.


Maar is dat wel zo? In december is er veel minder daglicht, dus is het normaal dat er in december minder uren zonneschijn zijn. Hoe zit het met de verhouding zonneschijnduur/daglengte?

Bron K.M.I. op basis van de gegevens zonneschijnduur 1991-2020

Hier zie je voor de verschillende maanden van het jaar hoeveel procent van de tijd met daglicht de zon schijnt. 100% zou betekenen dat er een maand is waarop de zon alle dagen schijnt van zonsopgang tot zonsondergang. In de praktijk is dat natuurlijk onmogelijk omdat er wolken zijn.


Er zijn twee duidelijke perioden te onderscheiden. Van november tot en met februari overheerst overdag duidelijk de bewolking. Begrijpelijk als je weet dat bij lagere luchttemperaturen er minder waterdamp in de lucht kan zitten. Het teveel aan waterdamp condenseert onherroepelijk tot wolkendruppeltjes of ijskristallen. Zie ook hier.


Van april tot en met september zijn er blijkbaar veel meer wolkenloze momenten, momenten waarop de zon volop kan schijnen.


Maart en oktober zijn met 34% duidelijke overgangsmaanden.


Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 26
Vandaag: 467
Laatste week: 8.082
Pagina's: 40.727.578
sinds 15 aug 2010