Wat is El Niño? Wat is La Niña?



Zeestromingen bepalen in grote mate ons weer en ons klimaat. Zonder de Warme Golfstroom zouden de winters in Vlaanderen veel kouder zijn. Kijk maar eens naar de winters in Canada...

Ook elders zijn zeestromingen verantwoordelijk voor het weer. Af en toe is het koele zeewater dat stroomt langs de evenaar in het oostelijk deel van de Stille Oceaan veel warmer dan normaal. Peruviaanse vissers hadden vroeger al vastgesteld dat het fenomeen zich voordeed in de maand januari: de visrijke wateren waren plots veel warmer, waardoor de vis verdween. Men sprak van El Niño, het kerstekind.


Later stelde men vast dat de opwelling van warm zeewater zich gemiddeld om de drie tot zeven jaar voordeed over een groot deel van de Stille Oceaan. Op die manier werd de atmosfeer op grootschalige wijze beïnvloed.

In een El Niño-jaar is de kans op grote neerslaghoeveelheden in Zuid-Amerika veel groter. Aan de andere kant van de oceaan betekent een El Niño veel meer droogte en dus ook gevaar op grote bosbranden. El Niño zorgt voor een economisch verlies van miljarden dollar. De laatste (overigens zeer sterke) El Niño vond plaats tussen 2014 en 2016, met grote droogte in Zuid- en Oost-Afrika. In een El Niño-jaar ligt de gemiddelde temperatuur van de aarde altijd wat hoger dan gemiddeld.


El Niño is een natuurlijk fenomeen dat grote delen van de wereld beïnvloedt. Maar voor Europa lijken de gevolgen minimaal.


Het zou kunnen dat een hevige El Niño bij ons zorgt voor een wat natter voorjaar. Er wordt dan verwezen naar de lente van 1878, 1983 en 1998. Maar in de neerslaggrafieken van Ukkel vinden we ook veel andere natte lentes...


Naast El Niño vinden we ook La Niña: het zeewater in het oostelijk deel van de Stille Oceaan is dan kouder dan gewoonlijk. Die afwijkende zeestroming doet de weerpatronen veranderen. Maar ook hier geldt dat de effecten voor Europa minimaal zijn. Mogelijk is er een verband tussen de sterke La Niña van 1893 en het droge voorjaar van 1893.

Zeggen dat de wateroverlast van november 2010 en januari 2011 in ons land het gevolg is van La Niña of El Niño is dus veel te kort door de bocht. Het is zowat hetzelfde als beweren dat de blauwe vrachtwagens de schuld zijn van alle verkeersellende in België.


De collega's van het Britse MetOffice leggen in deze video uit dat La Niña of El Niño natuurlijke gebeurtenissen zijn en dat de overstromingen in Queensland (Australië januari 2011) gelinkt kunnen worden aan La Niña.

Op het kaartje kan je zien welke streken gevoelig zijn voor La Niña. De Belgische wateroverlast van januari 2011 verbinden aan La Niña is niet verstandig: België bevindt zich bij mijn weten niet in de buurt van de Stille Oceaan ;-)


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 31
Vandaag: 1.109
Laatste week: 7.463
Pagina's: 40.718.696
sinds 15 aug 2010