Wat is de zeebries?

Op een warme, zonnige dag zal de zon het land sneller opwarmen dan het water. Warme lucht stijgt, en dus ontstaat er boven land als het ware een "tekort" aan lucht. Dat moet goedgemaakt worden, want de natuur streeft naar evenwicht. En dus stroomt er vanuit de zee koelere lucht landinwaarts. De zeebries is geboren.


Dat is de theorie. In de praktijk gaat zonnig en warm weer dikwijls hand in hand met oostelijke luchtstromingen . En dus moet die zeebries (die bij ons uit noordelijke richtingen komt) optornen tegen de oostelijke wind. Wie van de twee wint, is soms onzeker. Het gebeurt dat de zeebries zich beperkt tot het strand. Andere keren trekt hij tientallen kilometer het binnenland in.


In elk geval is zo'n zeebries bij heet weer zalig. Terwijl het binnenland kreunt onder 30 graden en meer, loopt het kwik op het strand zo rond de middag plots enkele graden terug, om te stagneren rond 25 graden. Ik kan best begrijpen dat heel wat mensen op een hete zomerdag naar het strand trekken!


Anderzijds is de zeebries in het voorjaar soms best vervelend. In de lente is de temperatuur van het zeewater nog behoorlijk laag. Bovendien brengt de zeebries dan dikwijls mist en laaghangende bewolking mee. Op die manier kan het op een lentedag in april tot 25 graden worden in het binnenland, terwijl het kwik op het strand met moeite aan 10 graden geraakt.

Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 33
Vandaag: 2.074
Laatste week: 9.031
Pagina's: 42.175.010
sinds 15 aug 2010