Is zonnig en koud winterweer gezond of ongezond?
Vroeger werd inderdaad gezegd dat een wandeling in koude winterlucht goed was voor de gezondheid. Maar dat blijkt toch niet altijd het geval te zijn.
Bij periodes van rustige, stabiele
winterkou
ontstaat immers dikwijls een zgn.
inversie: een bel koude lucht die onder warme luchtlagen blijft hangen. De atmosfeer vlakbij de
grond raakt sterk vervuild met o.a. fijne stofdeeltjes afkomstig van dieselmotoren en verwarmingsinstallaties. De vervuilde lucht blijft als het ware aan de grond plakken en
raakt niet weg, omdat er weinig wind is. Zeker in die omstandigheden is de luchtkwaliteit ondermaats. Specialisten spreken dan over wintersmog.
Tijdens perioden van intense wintersmog is er een duidelijk hogere mortaliteit: meer mensen sterven dan als gevolg van de luchtverontreiniging. Het is zelfs zo dat de slechte
luchtkwaliteit elk jaar opnieuw veel dodelijker is voor de Belgische bevolking dan het verkeer.
Als er 's winters veel fijn stof in de lucht aanwezig is, vraagt de Vlaamse Milieumaatschappij om houtstook te beperken of te vermijden.
Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen).
PAK bvb. zorgt voor DNA-schade en is kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot.
Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 29
Vandaag: 1.021
Laatste week: 7.441
Pagina's: 40.718.418
sinds 15 aug 2010