Beweegt de zon in het zuidelijk halfrond ook van oost naar west?

Dat doet ze inderdaad, maar er is een fundamenteel verschil. Bij ons op het noordelijk halfrond komt de zon op in het oosten, ze bereikt haar hoogste punt in het zuiden en gaat onder in het westen.


In het zuidelijk halfrond komt de zon (en de maan, de planeten en de sterren) op in het oosten. Het hoogste punt wordt echter bereikt in het noorden. De zon gaat onder in het westen. Dat wil dus zeggen dat de zon ten zuiden van de evenaar beweegt van rechts naar links. Bij ons in het noordelijk halfrond is die beweging van links naar rechts.


Dat klinkt heel vreemd, maar in feite is het dat niet. In het zuidelijk halfrond staat een Australiër "omgekeerd" op de wereldbol. Hij ziet de sterrenbeelden ondersteboven, iets wat bij een prachtig sterrenbeeld als Orion echt heel opvallend is. De maan hangt ook ondersteboven aan de hemel, waardoor het Eerste Kwartier er in het zuidelijk halfrond uitziet als het Laatste Kwartier, en omgekeerd.


In feite is het verhaal net iets gecompliceerder. Tussen de kreeftskeerkring en de steenbokskeerkring gaat de zon in de loop van het jaar twee keer dwars door het zenith. "De zon beweegt van links naar rechts" of "de zon beweegt van rechts naar links" heeft in die contreien weinig betekenis. Het effect is meer uitgesproken naarmate je je van de evenaar verwijdert richting noordpool of zuidpool. Op onze noordelijke breedte beweegt de zon heel duidelijk naar rechts, op de Falklands op zeer overtuigende wijze naar links.


Vraag is natuurlijk wat boven en onder precies is. Bij conventie hebben we het noorden altijd bovenaan geplaatst. Maar je kan de zaken dus evenzeer omdraaien en het zuiden bovenaan zetten. En dat zet de wereld echt wel op zijn kop. Kijk maar eens bij flourish.org/upsidedownmap/...


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 27
Vandaag: 1.159
Laatste week: 7.480
Pagina's: 40.718.853
sinds 15 aug 2010