Waarom zijn er soms ijstijden?

De aarde lijkt op een heel stabiele baan rond de zon te draaien, althans als we kijken op korte termijn. Want ons klimaat is niet altijd even leuk geweest. Tienduizend jaar geleden ongeveer eindigde de laatste ijstijd. Het is zelfs zo dat ijstijden de regel zijn, en dat we op dit ogenblik tussen twee ijstijden in een warmere periode meemaken.


IJstijden ontstaan omdat de afstand van de aarde tot de zon niet altijd constant is. Door de invloeden van andere planeten kan de aardbaan na verloop van tijd veranderen in een langgerekte ellips. Bovendien is de stand van de aardas niet altijd dezelfde. Omdat een ijsvlakte veel meer zonlicht weerkaatst, kan het soms tienduizenden jaren duren eer de aarde zich van een ijstijd herstelt.


Ook de zon straalt niet altijd even hard. In de 16-de en de 17-de eeuw was het zonlicht wat minder krachtig, en prompt werden de winters bij ons kouder. In dat verband zijn de schilderijen van Breughel de Oudere veelbetekenend. Het fenomeen staat in de klimatologie bekend als de Kleine IJstijd. Maar het was geen wereldwijd fenomeen. En bovendien ging het qua temperatuur maar om een heel klein dipje. Een héél klein regionaal ijstijdje dus.


Sommige mensen denken dat de huidige klimaatverandering zal worden tenietgedaan door een nieuwe ijstijd. Zij vergissen zich van tijdschaal. IJstijden hebben periodes van vele duizenden jaren. De huidige klimaatverandering voltrekt zich in amper enkele decennia.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 31
Vandaag: 1.109
Laatste week: 7.463
Pagina's: 40.718.696
sinds 15 aug 2010