Zijn er perioden in het jaar met veel vallende sterren?
De ruimte tussen de planeten is niet volledig stofvrij. Daarom kun je op een donkere nacht elk uur wel enkele meteoren zien. Maar als de aarde door een heuse stofwolk gaat, krijg je een mooi spektakel. Dan zie je onder gunstige omstandigheden soms tientallen vallende sterren per uur: een meteorenzwerm (film).


Alle stofdeeltjes van een meteorenzwerm bewegen in evenwijdige banen. Door het perspectivisch effect lijken alle vallende sterren van dezelfde zwerm uit één punt te komen. Dat punt noemen we de radiant. Als de radiant in het sterrenbeeld Perseus ligt, spreken we daarom over de Perseïden.


Elk jaar rond 3 januari zijn amateurs op post voor de Boötiden: trage, ietwat gele meteoren. Rond 12 augustus is het alle hens aan dek voor de Perseïden. Dat is een heerlijke meteorenzwerm die op een donkere nacht tijdens het maximum tientallen meteoren per uur kan opleveren. Vooral na middernacht is het een mooi spektakel. Best kijk je in noordelijke of oostelijke richting. Op één nacht heb ik zo in de hyperdonkere Jura ver alle alle stadslicht eens duizend vallende sterren gezien op één nacht.


Andere interessante zwermen: de Orioniden rond 21 oktober, de Leoniden rond 17 november en de mooie Geminiden rond 14 december.


Samen met andere mensen naar vallende sterren kijken is een heel toffe bezigheid. Best installeer je je op een veldbed en kruip je in een warme slaapzak. Vermijd alle stadslicht en kies voor een donker plekje, ver verwijderd van alle lichtvervuiling. Veel plezier!

Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 27
Vandaag: 472
Laatste week: 8.086
Pagina's: 40.727.584
sinds 15 aug 2010