Waarom draaien planeten rond de zon?
Alle planeten van ons zonnestelsel worden aangetrokken door de zon. Dat is een gevolg van de gravitatie, een universele kracht die overal in het heelal aanwezig is.


Hemellichamen trekken mekaar aan met een kracht die recht evenredig is met hun massa's, en omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstand. De gravitatiewet is voor het eerst geformuleerd door Newton.


Hoe komt het dan dat de planeten niet op de zon storten? Eenvoudig: ze draaien rond de zon. Als een voorwerp ergens ronddraait, ondervindt het een middelpuntvliedende kracht. Dat geldt voor water in een ronddraaiende emmer, voor een kind op een kermismolen, en evenzeer voor de planeten.


Hoe meer aantrekkingskracht de planeten van de zon ondervinden, hoe sneller ze rond de zon draaien. De middelpuntvliedende kracht die zo wordt opgewekt, is even groot maar tegengesteld aan de aantrekkingskracht die door de zon wordt uitgeoefend. En zo blijven de planeten hun baantjes rond de zon draaien.


Hetzelfde principe wordt trouwens gebruikt om satellieten rond de aarde te laten draaien. Door de satelliet met een snelheid van iets meer dan 27.000 km/h rond de aarde te laten wentelen, kan ze weerstaan aan de aardse aantrekkingskracht.


Klik hier als je wil weten welke planeten deze maand zichtbaar zijn.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 28
Vandaag: 1.567
Laatste week: 7.571
Pagina's: 40.720.086
sinds 15 aug 2010