Is er een verschil tussen de schemeringskleuren 's avonds en 's ochtends?
Als de zon laag aan de hemel staat, moet het zonlicht een langere weg afleggen door de atmosfeer. Het witte zonlicht wordt dan uiteengerafeld in alle kleuren van de regenboog. Het rode zonlicht wordt het minst verstrooid, vandaar de kleurrijke, dikwijls rode schemeringskleuren.


Weerspreuken zien een verband tussen schemeringskleuren en het weer: 's morgens zonneke rood, is water in de sloot. En inderdaad, rode ochtendluchten evolueren iets vaker naar regenwolken dan rode schemeringskleuren in de avond.


Op zonnige warme dagen is er dikwijls meer stof in de atmosfeer. Dat stof verstrooit het licht van de ondergaande zon en dat zorgt voor rode schemeringskleuren.


's Ochtends is er meestal nog niet zoveel stof in de dampkring. Begint de dag met een rode gloed in het oosten, dan wijst dat soms op waterdamp en uiterst kleine waterdruppeltjes die de voorbode kunnen zijn van regenweer.


Toch moet je voorzichtig omgaan met dergelijke spreuken. Er zijn veel andere fenomenen die de hemel rood doen kleuren. Stof afkomstig van de Filippijnse vulkaan Pinatubo ging na juni 1991 de hele wereld rond en dat veroorzaakte toen ook in onze streken ongemeen felle schemeringskleuren. Dat vulkaanstof bleef zowat heel 1992 in de hogere lagen van de dampkring hangen. De gemiddelde temperatuur op aarde daalde daardoor in 1992 met ongeveer 0,3 graden.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 24
Vandaag: 1.418
Laatste week: 7.531
Pagina's: 40.719.632
sinds 15 aug 2010