Is het weer aan zee anders dan in het binnenland?
In de pers vraagt de kust geregeld een "correct" weerbericht.


Het is een oud zeer dat elk jaar opduikt. Armand Pien kreeg er een halve eeuw geleden al van langs omdat hij de kust niet genoeg in het zonnetje zette. Toen ik in 1987 begon als weerman, werd mij via parlementaire vragen duidelijk gemaakt dat het kusttoerisme absoluut niet tevreden was met de weerberichten. Geregeld duikt het item "kustweerbericht" op in het Vlaams Parlement.


Hetzelfde fenomeen doet zich trouwens ook voor in andere landen. Het Britse MetOffice is echt wel heel degelijk, maar toch zijn er ook daar kapers op de kust ;-)


De Belgische kust heeft inderdaad een microklimaat, dat weten we al heel lang. Al meer dan een eeuw hebben waarnemingen aangetoond dat de kust koelere zomers heeft, zachtere winters, meer zonneschijn, minder neerslag (behalve in het najaar) en meer wind . Aan de kust schijnt de zon jaarlijks een kleine 200 uur meer dan in Ukkel.


Ook andere regio's hebben een specifiek microklimaat: de Kempen, de Ardennen, Belgisch Lotharingen. Al die microklimaten komen aan bod in het weerbericht: aparte pictogrammen, temperaturen, en voor de kust ook nog aparte windrichting en windkracht.


Meermaals hoor je in het weerbericht zeggen dat "de zeebries afkoeling brengt op het strand" of dat "het in die omstandigheden droger en zonniger zal zijn aan de kust dan in het binnenland". De diensten voor Toerisme van Blankenberge en De Panne leveren strandfoto's die geregeld getoond in het weerbericht. Bovendien zijn er nog zeer goede weerfotografen actief in Middelkerke en Knokke.


Zouden toeristen alleen beslissen op basis van het weerbericht? Dat lijkt me zeer overdreven. Beslissen over wél of niet gaan gebeurt meestal op basis van hoe het weer is in de regio waar de toerist woont. Regent het in zijn streek, dan gaat hij niet naar de kust. Zo eenvoudig is het.


Ik mag in dat geval nog tien keer zeggen dat het weer aan de kust zonniger is dan in het binnenland: de toerist ziet regen in zijn regio en gaat niet naar zee.


Ook het omgekeerde fenomeen doet zich soms voor. Ik heb al dikwijls moeten vaststellen dat men vanuit het zonnige binnenland massaal naar de kust rijdt, ook al werd voorspeld dat het aan de kust door de zeemist veel frisser zou zijn. Tijdens het Pinksterweekend van 22 tot 24 mei 2010 kwam het kwik op het strand nooit hoger dan 20 graden terwijl in het binnenland maxima van 25 tot 28 graden werden opgetekend. Toch was er een massale uittocht naar de kust. Ik heb toen verschillende klachten gekregen van toeristen die vooral op zaterdag 22 mei bij een schamele 13 graden letterlijk in de kou stonden (en dat was zo voorspeld). Maar kijk: de kusthoreca was zeer tevreden want er waren veel toeristen...


Ook in de zomer van 2011 was het prijs. Ondanks de minder fraaie julimaand werd er geklaagd dat de kust "te weinig kreeg". Ik heb die maand nochthans heel vaak in de radio- en TV-weerberichten er op gewezen dat er aan de kust meer zon is dan in het binnenland, en dat het er gemiddeld gesproken droger is. Iets wat me door sommige e-mail-schrijvers trouwens niet in dank is afgenomen, want die zaten met hun kroost aan zee toen het weer ook daar net iets minder was...


En het blijft maar duren... In augustus 2014 scoorde de zomer duidelijk minder, en de kusthoreca was er onmiddellijk bij om de weermensen te beschuldigen. En de media spelen het spelletje natuurlijk graag mee.


In oktober 2016 vroeg de burgemeester van Oostende Johan Vande Lanotte een gedetailleerder kustweerbericht.
Welnu, dat kustweerbericht bestaat al jaren: www.kustweerbericht.be... Het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) in Oostende heeft een team van zeven gespecialiseerde mariene meteorologen van het KMI.


Op 8 april 2018 haalde Koksijde een maximumtemperatuur van 13,2°C. Middelkerke ging naar 13,1°C, Zeebrugge kwam niet hoger dan 7,9°C. In het binnenland werd het zonnig en warm: Ukkel 24,0°C, Kleine Brogel zelfs 24,6°C. Ik had in de voorafgaande dagen uitgebreid gewaarschuwd dat het aan de kust koud en grijs zou blijven. En toch: er was een massale uittocht naar de kust en de NMBS legde extra treinen in.


Het illustreert perfect mijn stelling: het is niet de weerman die de mensen naar de kust lokt. Het zijn de mensen zelf die op basis van mooi weer in hun regio beslissen voor een dagje aan zee.


Misschien als tegengewicht eens een andere klok laten luiden. Onderstaande mail kreeg ik in juli 2014. Lees even mee;-)





Ik hou mijn hart vast als ook de Kempen een eigen weerbericht gaan eisen. En als Belgisch Lotharingen wil dat we benadrukken dat zij bijna evenveel zonuren hebben als de kust, krijgen we een communautaire rel.
Wist je trouwens dat de westkust bij ons gemiddeld gesproken droger is dan de oostkust?


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 27
Vandaag: 686
Laatste week: 7.327
Pagina's: 40.717.519
sinds 15 aug 2010