Gaan alle wolken dezelfde richting uit?
Sommige mensen denken dat de
windrichting
op alle hoogten in de atmosfeer dezelfde is. En dat is dus niet zo. Soms kan je zelf vaststellen dat een aantal wolken van het zuidwesten naar het
noordoosten waait (een
zuidwestenwind
dus), terwijl andere wolken zich verplaatsen van het zuidoosten naar het noordwesten (een zuidoostenwind).
Een prachtig voorbeeld van "tegengestelde windrichtingen" vind je hier.
Precies het onderscheid in windrichting op verschillende hoogten maakt het mogelijk om een wolkenclassificatie op te stellen. We onderscheiden lage wolken (onder 2000 meter), middelhoge wolken (tussen 2000 en 5000 meter) en hoge wolken (meer dan 5000 meter). Het systeem werd ontwikkeld door Luke Howard in het begin van de negentiende eeuw.
Het verschil in windrichting leidt soms tot vreemde toestanden. Een ballon stijgt op aan de kust en lijkt weg te drijven richting zee, waar hij verdwijnt in de wolken. Later landt de ballon tientallen kilometer achter de kustlijn diep in het binnenland.
Piloten laten zich altijd goed voorlichten over de winden op verschillende hoogten. Vooral het effect "windschering", waarbij de windrichting in de onderste honderd meter boven het aardoppervlak nog sterk kan veranderen, zorgt voor problemen, zeker bij kleinere vliegtuigen.
Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 32
Vandaag: 1.170
Laatste week: 7.483
Pagina's: 40.718.870
sinds 15 aug 2010