Hoe komt het dat de sterren in een telescoop zo snel bewegen?
De aarde draait rond zijn as, één keer in ongeveer 24 uur. Daardoor zien we in het noordelijk halfrond de zon, de maan, de planeten en de sterren opkomen in het oosten, hun hoogste punt bereiken in het zuiden, en ondergaan in het westen.


Als je een telescoop met een grote vergroting gebruikt, zie je de draaiing van de aarde versneld. En dat is echt wel heel opvallend. Bij een vergroting van 50 keer doet een sterretje nabij de hemelevenaar er nauwelijks vier minuten over om door het beeld te snellen. Bij grotere vergrotingen verloopt alles nog sneller. Als je met een vergroting van 100 keer naar de maan kijkt, lijk je echt wel in een ruimteschip te zitten, zo snel glijdt de maan voorbij.


Daarom dit pleidooi voor kleine vergrotingen. Een gewone verrekijker (bvb. een 7 x 50) geeft je een heel scherp beeld. De trillingen van je hand worden maar zeven maal vergroot. Het beeld is helder, en de hemelobjecten zijn makkelijk te vinden en blijven lang in beeld als je je verrekijker op een statief zet.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 34
Vandaag: 195
Laatste week: 12.924
Pagina's: 40.566.428
sinds 15 aug 2010